Nieuws - 8 maart 2001

Radio Arion

Radio Arion

"Hallo mensen! Negen uur precies, hier zijn we weer met Radio Arion: het radioprogramma van de Wageningse Studenten Organisatie. Het carnaval is voorbij, maar Radio Arion gaat nog even door." De man van de muziek, Olivier op ten Noort, knalt er meteen een bekende hit in, Rowwen H?ze met 'Bestel maar'. Het is duidelijk dat de stemming er bij de makers van Radio Arion al vanaf het begin lekker inzit. Hoe kan het ook anders met een carnavalspecial?

Voor de makers van Radio Arion is het de vijfde keer dat ze live op de radio te horen zijn. Voor de luisteraars is het echter duidelijk dat ze geen professionals zijn.

Martijn Vink, de interviewer: "Je hebt van te voren echt geen idee hoe moeilijk het is om goed radio te maken. Ik dacht echt: Oh, een beetje plaatjes draaien en af en toe een leuke vraag stellen en dan heb je een uitzending. We hebben allebei wel ondervonden dat het zo dus niet werkt." Op ten Noort valt hem lachend bij en beaamt dat het veel moeilijker is dan het lijkt. "Ik had nog nooit radio gemaakt, voordat wij 1 februari de lucht in gingen met Radio Arion. Ik heb geloof ik in een paar uur geleerd waar alle knopjes voor dienen. Maar als je het eenmaal hebt geleerd, is het een eitje", vertelt hij lachend en met een duidelijk ironische ondertoon. "Het klopt inderdaad dat nog niet alles goed gaat, maar dat geeft juist een beetje kleur aan de uitzending. Dan merk je pas dat het echt mensenwerk is."

'Niet alles goed' is misschien iets te zacht uitgedrukt. De samenwerking tussen Vink en Op ten Noort loopt niet altijd op rolletjes. Als Vink tegen de luisteraars zegt dat er weer een lekkere hit van Rowwen H?ze aankomt, start Op ten Noort een liedje van Frans Halsema. Dit zorgt voor enige verwarring bij Vink, maar hij kan er al snel om lachen. Net zoals de technicus, die een lijstje met allemaal liedjes laat zien. "Van te voren maken we een lijstje, maar vaak pik ik er willekeurig iets uit. Ik kijk gewoon wat er bij de stemming past die er op dat moment heerst." Dat Vink dan vervolgens een verkeerde aankondiging doet, lijkt hem niet echt te deren.

Radio Arion is niet alleen maar muziek, het is zelfs in de eerste plaats een informatief programma. Er worden elke week gasten uitgenodigd die iets te vertellen hebben. Deze uitzending zijn dat de studenten Pim van den Akker en Daan Noordermeer. Van den Akker is een rasechte Brabander, die wel van een feestje houdt. Hij komt iets vertellen over het carnavalgevoel. Om de uitzending ook nog een beetje inhoud te geven, is Daan Noordermeer uitgenodigd. Hij zit in de werkgroep Ethiek van de WSO.

De interviews met de gasten duren niet lang en worden de hele tijd onderbroken door muziek. Volgens Vink moet dit wel, omdat anders de luisteraars afhaken. "Het lijkt hier misschien heel kort, maar als je thuis zit te luisteren, duren die gesprekjes veel langer. Vaak zijn mensen wat aan het doen terwijl ze luisteren en dan horen ze liever muziek dan gepraat."

De vragen die Vink aan zijn gasten stelt, zijn nogal oppervlakkig. Volgens Vink is hier wel over nagedacht. "Ik stel soms inderdaad 'domme' vragen, maar je moet ervan uitgaan dat niet alle luisteraars bekend zijn met het onderwerp. Je kunt niet overal diep op ingaan. Dit heeft te maken met twee dingen. Ten eerste lijkt een uur lang, maar dat valt tegen. We hebben vaak niet genoeg tijd om ergens dieper op in te gaan. Ten tweede haken de luisteraars - zoals ik eerder al zei - af, als er teveel gepraat wordt."

Een algemene indruk van een uur Radio Arion is dat de makers er in ieder geval een hoop lol aan beleven. Tussen de liedjes door liggen ze regelmatig in een deuk. De zin: 'We moeten nu toch echt effe serieus gaan doen hoor, dit kan echt niet', komt regelmatig voorbij, maar echt serieus worden ze de hele uitzending niet. Vink: "We zijn vandaag inderdaad een beetje lacherig, maar misschien komt dat wel door het carnaval. Geen Rowwen H?ze, maar polonaise zullen we maar zeggen."

Edm?e Leeman

Radio Arion is elke donderdagavond van 21.00 tot 22.00 uur te horen op Dalux FM 107.7 of op de kabel 93.1.