Nieuws - 24 januari 2017

Promovendus breekt leeftijdsrecord

tekst:
Roelof Kleis

Als Harry Blaas morgen zijn verdediging succesvol afrondt, is hij de oudste promovendus ooit in Wageningen. Blaas is op dat moment 77,9 jaar.

(Foto: Guy Ackermans)

Blaas nestelt zich daarmee net aan kop van de ranglijst met leeftijden van promovendi. Sinds het begin van de (toen nog) Landbouwhogeschool in 1920 behaalden ongeveer 6500 kandidaten hun doctorstitel in de aula. De lijst met senioren wordt nu nog aangevoerd door Trjianus Siregar uit Indonesiƫ die in juni 2000 zijn proefschrift verdedigde op een leeftijd van
77,8 jaar. Derde is Jan van Burg die in september 2001 op 77,4-jarige leeftijd doctor werd.

Open Universiteit
Blaas promoveert bij hoogleraar Water systems and global change Carolien Kroeze op een studie naar algenbloei in de Europese kustwateren en hoe het risico daarop is te voorkomen. Hij studeerde na zijn pensionering als civiel ingenieur milieukunde aan de Open Universiteit in Heerlen. Daar kwam hij via een docente in contact met Kroeze, die in Heerlen een nulaanstelling als hoogleraar heeft.

Harry Blaas is geboren in Amsterdam op 4 maart 1939. Hij volgde de HTS in Utrecht en werkte vervolgens veertig jaar als bouwkundige. Hij ontwierp beton- en staalconstructies voor (grote) gebouwen. Als zodanig was hij onder meer betrokken bij de bouw van de kerncentrale in Borssele. Na zijn pensionering werkte hij nog acht jaar als arbiter in bouwgeschillen.

028_diagram promovendi-01-01.jpg

De meeste promovendi zijn een stuk jonger dan Blaas, blijkt uit de database van promotie-onderzoeker Gab van Winkel van Wageningen University & Research. De gemiddelde leeftijd van promovendi is al sinds jaar en dag rond de 35 jaar. Ook de leeftijdsspreiding is volgens  Van Winkel in bijna honderd jaar nauwelijks veranderd. Slechts vier procent van de promovendi is ouder dan 50 jaar. De leeftijden van genoemde drie zijn uitzonderlijk.

Op de dag van zijn promotie is Blaas precies 77 jaar en 327 dagen oud. De plechtigheid vindt woensdag in de aula plaats en begint om half twee.

Lees het volledige verhaal over Blaas en zijn promotie dat onlangs is verschenen in de nieuwste editie van Resource.