Nieuws - 27 februari 2013

Proefdier

Mensen zijn niet de enige die proefdieren gebruiken. Stokstaartjes kennen het concept ook. Als de beestjes een voor hen gevaarlijke weg moeten oversteken in de Kalahariwoestijn, dwingt het dominante vrouwtje de zwakste soortgenoot vooruit te gaan. Zo test ze of de groep veilig kan oversteken. Het onderzoek staat in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

26-stokstaart-bij-ultra.jpg
Slim zat
Als er parasitaire wespen in de buurt zijn, leggen fruitvliegmoeders hun eitjes in rottend fruit. De larven, die goed tegen alcohol kunnen, nemen vervolgens stevig in. Ouders die hun jongen dronken voeren? Jazeker, wespen kunnen namelijk niet zo goed tegen drank als fruitvliegjes. En leggen dus het loodje: 1-0 voor de fruitvliegjes. Alcohol als medicijn. Heb je je fruit wel op, jongen?
Wageningen?
De stad bestaat 750 jaar. In juni is daarom een reünie van iedereen die (Van) Wageningen heet. Daarvan zal er toch wel eentje bij WUR werken? Nee dus! We@wur telt wel Ali van Rhenen-Van Zanten, diverse Veenendaals (Elmar, Gerard van) en een Van Ede (Daniëlle). Maar geen (Van) Wageningen. Ook onder de studenten is niemand die zo heet. Is dat toeval of een negatieve bias in studiekeuze?

Goud
Plassen voor een beter milieu, dat kunnen de mannelijke ambtenaren van het Waterschap in Friesland binnenkort. In hun toiletruimte komt een speciaal urinoir dat de urine opvangt. Een onderzoeker wil daar de fosfaat en stikstof uit halen en het omzetten in elektriciteit. Zit-wc’s zijn niet geschikt omdat je daar niet kan garanderen dat er alleen urine in komt. Het waterschap verwacht 280 liter urine per dag op te vangen, genoeg om een elektrische auto ongeveer 50 kilometer te laten rijden. Ze spreken van ‘gouden stroom’.