Nieuws - 6 november 2013

Presentatie

Wat voorafging: Elise heeft na wekenlang zoeken eindelijk een stageplek gevonden. Helaas tonen haar huisgenoten niet veel consideratie met haar nieuwe werkritme.

Elise tuurde ingespannen naar haar computerscherm. Voor haar ogen dansten de woorden en diagrammen van haar powerpointpresentatie. Morgen was er een belangrijk overleg bij haar stagebedrijf en haar begeleider had haar gevraagd een presentatie voor te bereiden over haar bevindingen tot nog toe. Een mooie kans om te laten zien wat ze allemaal in huis had.
Ze rekte zich uit op haar bureaustoel. Ze hoorde gestommel en gelach op de gang. Zowel Willem-Jan als Bianca had een stel jaarclubgenoten op bezoek en het was de hele avond al luidruchtig. Sowieso was er de laatste tijd elke avond wel wat. Dan had Vera weer een filmavondje dat eindigde in een bacchanaal, dan hoorde ze Derk tot diep in de nacht videogames spelen. Gek werd ze ervan. Nu ze stage liep wilde ze gewoon rust en regelmaat, en die bleek steeds verder te zoeken in de Mortierstraat.
Op dat moment werd er op haar deur gebonsd. Nog voordat ze iets had kunnen zeggen, tuimelden Willem-Jan en Bianca haar kamer binnen, giechelend en met een rode blos op hun wangen van de vele glazen alcohol die ze al weggetikt hadden.
‘Elise!’ riep Willem-Jan te hard. ‘We gaan zo de stad in, ben je dabei?’ Hij probeerde tevergeefs zijn dubbele tong onder controle te houden. Bianca schoot in de lach. ‘Jij bent zó bezopen,’ hikte ze. Elise keek het tweetal verstoord aan. ‘Nee, ik heb morgen een hele belangrijke presentatie en ik zou graag een beetje rust krijgen.’ Willem-Jan snoof laatdunkend. ‘Doe nou niet zo saai. Je kan je hele leven nog werken.’ ‘Gaat Elise mee?’ hoorde ze Vera roepen. Blijkbaar had zij zich wel laten overhalen. Elise stond op. ‘Nee, Elise gaat niet mee, Elise heeft wel wat beters te doen dan zuipen met haar huisgenoten.’ Ze duwde het beschonken tweetal haar kamer uit en sloot resoluut de deur. Ze hoorde hoe Willem-Jan en Bianca mopperend afdropen. ‘Dan gaan we lekker zonder die dooie voedingsmiep bier drinken,’ lalde Willem-Jan. ‘Píls’, verbeterde Bianca. Uitbundig lachend verdwenen ze naar beneden. Even later hoorde Elise het hele gezelschap het huis verlaten. Eindelijk rust!

Om half vier schrok Elise wakker van een hels kabaal vanuit Willem-Jans kamer. Het nummer ‘Een beetje verliefd’ van André Hazes drong haar kamer binnen, zoals vaker wanneer Willem-Jan met zijn zatte kop weer een meisje had proberen te versieren. Ze bonkte met haar vuist tegen de muur die hun kamers scheidde, maar Hazes blèrde door. Waarschijnlijk was Willem-Jan al in slaap gevallen, wat betekende dat ze de hele afspeellijst zou moeten aanhoren. Tranen van verontwaardiging sprongen in haar ogen. Haar huisgenoten weigerden keer op keer rekening met haar te houden. Ze was er helemaal klaar mee. Ze pakte haar mobiel en whatsappte naar een vriendin: ‘Komt die kamer bij jou in huis nog vrij?’