Nieuws - 18 januari 2007

Praten over de Wadden

Om haar bètakennis over natuurbeheer aan te vullen wilde Lenneke Knoop, recent afgestudeerd in Tropisch landgebruik, een onderzoek doen op het gebied van communicatie. De discussie over het boren naar olie in de Wadden bood de mogelijkheid om deze wens te vervullen.

283_nieuws.jpg
‘Wel of niet boren onder de Waddenzee is een langlopende discussie zonder einde. Ik onderzocht hoe verschillende partijen de feiten gebruiken om hun standpunt te verdedigen. Daarvoor interviewde ik allerlei mensen, onder wie Tweede Kamerlid Diederik Samson. We hadden afgesproken op zijn kantoor in Den Haag. Voordat ik het gebouw binnen mocht, werd ik volledig gescreend door de beveiliging. Diederik Samson staat bekend om zijn grote weerstand tegen boren in het waddengebied. Hij uit zich ook openlijk negatief over de partijen die voorstander zijn. Ik vond hem erg grappig. Het ging veel informeler dan ik had verwacht.
Dat was niet het geval bij het Nederlandse Aardolie Maatschappij. Daar interviewde ik een pittige tante die heel tactisch kon vertellen. Met haar taalgebruik zorgde ze ervoor dat de verantwoordelijkheid voor schade aan het gebied niet bij hen zou komen te liggen.
Ik merkte gaandeweg het onderzoek dat de partijen op verschillende niveaus met elkaar discussiëren. De voorstanders van boren naar olie gebruiken feiten als verdediging. Ze halen onderzoek aan waaruit naar voren is gekomen dat de bodem van de Waddenzee toch wel daalt en dat boren dan ook niet meer uitmaakt. Maar de tegenstanders, zoals de Waddenvereniging, leunen op natuurwaarden. Zij gebruiken geen feiten, maar houden vast aan de hoge natuurwaarde. Daar mag niemand aanzitten, vinden zij. Natuurwaarden en feiten staan zo tegenover elkaar en zijn moeilijk met elkaar te vergelijken.
Zelf denk ik dat de partijen die met feiten aankomen een voordeel hebben, omdat de feiten aan hun kant staan. Zij kunnen makkelijker in termen van problemen en oplossingen praten, terwijl dat bij een discussie over natuurwaarden veel moeilijker is.
Het was erg leuk om een heel ander soort onderzoek te doen dan de kwantitatieve onderzoeken met statistische gegevens. Omdat ik de Wadden eigenlijk helemaal niet kende, ben ik een weekje rond gaan fietsen op verschillende eilanden. Dat was een leuke bijkomstigheid van dit onderzoek. Het was een soort vakantie. Op Ameland heb ik een rondleiding gekregen en mocht ik door gebieden lopen waar je anders nooit zou komen. Ik vond het bijzonder om mensen zo enthousiast over hun vak te horen praten.’