Nieuws - 22 februari 2001

Praktijkonderzoek glastuinbouw gaat naar Bleiswijk

Praktijkonderzoek glastuinbouw gaat naar Bleiswijk

Minister Brinkhorst van landbouw sprak zich op 14 februari uit voor nieuwbouw in Bleiswijk voor het Proefstation voor de Bloemisterij en Glastuinbouw (PBG). De ondernemingsraad van het PBG is tevreden met dit besluit, dat een einde maakt aan bijna een jaar onzekerheid.

Een reden voor nieuwbouw in Bleiswijk, en niet in Naaldwijk, Wageningen of Horst, is de centrale ligging ten opzichte van bestaande en toekomstige tuinbouwcentra. Nieuwbouw in Naaldwijk, een oud tuinbouwgebied, zou 'een verkeerde signaalfunctie' hebben voor 'herstructurerende tuinders die moeten beslissen over wel of niet verkassen'.

Het oude proefstation in Naaldwijk zal sluiten wanneer de nieuwbouw in Bleiswijk klaar is. Eerder was al besloten dat de vestigingen in Aalsmeer en Klazienaveen zullen sluiten. De proeftuin in Horst blijft open.

De nieuwbouw kost ongeveer zeventig miljoen gulden. De tuinbouwsector draagt hieraan twintig miljoen bij, uit de compensatie voor de hoge brandstofprijzen. Het ministerie van LNV betaalt 25 miljoen en nog eens 25 miljoen komt uit de opbrengst van de verkoop van het huidige proefstation. Verbouw van het oude centrum in Naaldwijk zou 25 miljoen hebben gekost. Het ministerie en de sector hebben echter gekozen voor de duurdere optie, omdat die volgens beide een betere onderzoeksinfrastructuur zal opleveren. Het nieuwe centrum kan van de laatste snufjes worden voorzien.

Mary Warmenhove, voorzitter van de ondernemingsraad van het PBG, is blij dat eindelijk een besluit is genomen. "Het voldoet in grote lijnen aan de wensen die we hebben geuit: een nieuwe locatie in het westen van het land. De afstand is voor medewerkers uit Aalsmeer en Naaldwijk redelijk te overbruggen." Warmenhove verwacht dat het nog twee tot vier jaar zal duren voor de nieuwbouw klaar is. | M.H.