Nieuws - 31 mei 2007

Praise the Lord!

Op het eerste gezicht lijkt het een gewone band die op woensdagavond 23 mei een gratis concert geeft op de Markt in Wageningen. Maar naast de langharige drummer en ontzettend coole bassist staat er ook een lief meisje met viool op het podium. En in plaats van eigentijdse rock brengt Sela psalmen in een modern jasje.

De bandleden van Sela willen met hun muziek ‘meebouwen aan het koninkrijk van onze Heer Jezus Christus.’ De christelijke studentenverenigingen hebben hen uitgenodigd om te spelen tijdens de live praise and worship die op het hoogtepunt ongeveer tweehonderd toeschouwers trekt.
Een half uur voor het concert is het al behoorlijk druk op de Markt. Er wordt promotie gemaakt voor het Nederlands bijbelgenootschap en VGSW. Helaas is dat een beetje preken voor eigen parochie, want de meeste aanwezigen zijn christelijk.
Voor een buitenstaander is het wat ongemakkelijk. Is het nou een concert of een kerkdienst? Op het eerste gezicht lijkt het een concert maar het publiek is opvallend rustig. Er wordt niet gedanst, er is geen bier, het is totaal niet rumoerig. Mensen staan niet dicht tegen elkaar aan, sommigen zingen zachtjes mee met de muziek.
Een echte kerkdienst is het ook niet. Er wordt niet gebeden en we staan in de open lucht op een plein. Maar er is wel een boodschap. ‘U bent groot’ en ‘ik geef me over aan Uw genade’. Volgens de website van de band is het woord Sela dan ook ‘een oproep om te buigen voor onze God en Hem hulde en eer te brengen.’
De meeste studenten zijn gekomen om elkaar te ontmoeten en om bezig te zijn met het geloof. Grapjes maken kan de hele dag nog, lijkt het motto, en het is fijn om een moment serieus te zijn.
Toch valt er ook kritiek te bespeuren. ‘De muziek is een beetje doods,’ zegt een jongen. ‘Geef mij maar reli-metal.’ Hij heeft gelijk: het is een zoete boodschap verpakt in mierzoete muziek. En echte diepgang vind je hier ook niet. Daarvoor moet je toch het boek lezen.