Nieuws - 1 januari 1970

PPO wil met tuinders een glaskasteel bouwen

De nieuwbouw van de sector Glastuinbouw van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in het Zuid-Hollandse Bleiswijk moet een multifunctioneel complex worden waarin ook twee innovatieve glastuinders participeren. Eind maart wordt gekeken of de plannen voor het complex, dat GlasKasTeel is gedoopt, ook financieel haalbaar zijn.

,,We hebben een optie op de grond en zijn in nauw overleg met een potplanten- en groenteteler om tot een gezamenlijke opzet te komen. De provincie Zuid-Holland wil meervoudig grondgebruik stimuleren en daar passen onze plannen goed bij. We willen de kassen boven op de bedrijfsruimten, labs en kantoren bouwen en gezamenlijk met de tuinders gebruikmaken van zaken als verwarming, waterberging en andere technische voorzieningen’’, zegt drs Nanne Groot, hoofd vastgoed en nieuwbouw van Wageningen UR.
,,Door onderzoek en praktijk samen onder te brengen hopen we extra synergie te bereiken. Handelaren die de tuinders bezoeken, zetten zo makkelijker ook eens hun voet over de drempel bij het onderzoek’’, denkt Groot.
De nieuwbouw in Bleiswijk komt in plaats van vier vestigingen van PPO Glastuinbouw: de proefstations in Klazienaveen (reeds gesloten), Horst (sluit binnenkort), Aalsmeer en Naaldwijk. Naar verwachting zullen de onderzoekers in Aalsmeer en Naaldwijk eind 2005 naar Bleiswijk verhuizen. Groot wil niet zeggen wat het budget voor de nieuwbouw is, maar spreekt over ‘een miljoenenproject’. | G.v.M.