Nieuws - 20 december 2001

Potje met spaarlamp is goed voor dieren

Potje met spaarlamp is goed voor dieren

Door de wegverlichting langs snelwegen fijner af te stemmen op de verkeersintensiteit, kan de verstoring van de natuur verminderd worden. Dat stellen dr Hans de Molenaar en Dick Jonkers van Alterra in hun onderzoek naar de verlichting op de snelwegen A12, A27 en A28 rond de Utrechtse Heuvelrug.

Het verkeer heeft voor de veiligheid zoveel mogelijk licht nodig, de natuur zo min mogelijk. Licht ontregelt het ritme van dieren, het trekt bijvoorbeeld padden aan naar de gevaarlijke snelweg, maar het stoot ook dieren af.

Om nu die dieren zo min mogelijk te verstoren, pleiten de onderzoekers voor een langer gebruik van de zogenoemde ori?ntatieverlichting, een potje met een spaarlamp die 's nachts de gangbare, oranje natriumlichten vervangt. De lichtsterkte wordt daarmee verminderd van 22.500 lumen naar 400.

Rijkswaterstaat zou die langere donkerperiode kunnen bereiken met een nauwkeuriger registratie van de verkeersintensiteit op de wegen. De Molenaar is overigens ook hoopvol over nieuwe ontwikkelingen, zoals nieuwe lampen die gedimd kunnen worden. | M.W.