Nieuws - 11 oktober 2010

Platte zaken

Wageningse studenten gaan vaker promoveren en later gemiddeld minder verdienen dan studenten uit andere steden. Hebben we met zijn allen op het verkeerde paard gewed, of hoe zit dat?

Blogger_YK.jpg
Dat zou een paar dingen kunnen betekenen. Ik ga er niet van uit dat studenten uit Wageningen minder vakbekwaam zijn; 'we' doen het immers niet slecht in internationale ranglijsten en sommige studenten die eerst elders hebben gestudeerd ervaren het niveau hier als hoger. Behalve speculaties over de validiteit van het onderzoek rest er nog de mogelijkheid dat er echt iets scheef zit.
Wageningers krijgen bijvoorbeeld niet de handvatten aangereikt om succesvol te zijn in het zakenleven. Andersom zou kunnen gelden dat het Wageningen vooral idealisten aantrekt die niet erg commercieel zijn ingesteld. Ik denk zelf dat het een beetje van allebei is.
De handvatten zijn er wel, maar je moet er uit eigen interesse naar op zoek gaan. Je wordt hier opgeleid tot wetenschapper en nooit wordt in de colleges aangestipt hoe je munt  zou kunnen slaan uit de opgedane kennis. Er staan vooral wetenschappers voor de klas die hun docententaak ernaast doen. Zelden hebben ze affiniteit met het zakenleven. Sterker nog, ik krijg het gevoel dat sommige het zakenleven als iets plats en engs beschouwen waar je liever niet over praat. Een noodzakelijk kwaad waarmee het volk geld rouleert dat wars is van ethiek of verrijking van de geest. Waarden die hoog zitten bij linkse academici.
Als je wil kun je de minor Innovation and Entrepreneurship volgen waar je leert hoe je je wetenschappelijke onderzoek zou kunnen commercialiseren. Daar zit een zeer on-Wagenings slag mensen en de professor draagt soms een das. Verfrissend. Als er wordt gevraagd wie er later voor zichzelf wil beginnen steekt driekwart van de aanwezigen zijn hand in de lucht. Jeukende handen zijn het, jeukend om van niets, iets te maken.
Een vraag aan jou: moet er meer aandacht komen voor de aansluiting met het zakenleven, of is het beter als de universiteit het puur wetenschappelijke instituut blijft dat het altijd is geweest?