Wetenschap

Plant Research doet broodstudie

Veel mensen beweren zich beter te voelen als ze brood en andere producten met gluten mijden. Plant Research doet mee in een groot onderzoek om dat uit te zoeken.
Anja Janssen

Brood ligt al een aantal jaren onder vuur en de grote boosdoener zou het eiwit gluten zijn. ‘Heel veel mensen schakelen over naar een glutenvrij dieet en zeggen dat ze daar enorm van opknappen’, zegt Luud Gilissen van Wageningen Plant Research, die betrokken is bij de opzet van het project. ‘We willen weten of dat reëel is. Het vreemde is namelijk dat het bijna uitsluitend hoger opgeleide vrouwen zijn tussen de circa 25 en 55 jaar die dat beweren.’

Oligosachariden

Gilissen heeft bovendien het vermoeden dat niet gluten, maar andere stofjes in brood de klachten zouden veroorzaken. ‘We denken dan aan andere eiwitten en aan fermenteerbare di-en oligosachariden. Die suikers worden slecht opgenomen door het lichaam, maar wel verteerd door bacteriën in de dikke darm. Dat kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel geven of diarree.’

graan.jpg

Plant Research gaat samen met de Universiteit Maastricht onderzoeken wat nu precies de link is tussen de verschillende stofjes in brood en bepaalde gezondheidsklachten. In Wageningenzal Twan America het onderzoek naar die zogeheten inhoudsstoffen leiden, terwijl in Maastricht een interventiestudie wordt opgezet met 90 patiënten met het prikkelbare darmsyndroom en met gezonde vrijwilligers.

De andere initiatiefnemers van de studie zijn het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen en Rothamsted Research in Engeland. Emeritus hoogleraar gezonde voeding Fred Brouns van de Universiteit Maastricht leidt het project. De onderzoekers willen drie verschillendegranen onder de loep nemen: moderne broodtarwe, spelt en de oudere tarwesoort emmer. Bovendien gaan ze de effecten van twee manieren van broodbakken vergelijken: een snelle bereiding met gist en een langzamere met zuurdesem.

1,5 miljoen

De broden worden volgens Gilissen gemaakt door het Nederlands Bakkerij Centrum. ‘Zij zijn nu aan het bedenken hoe ze die broden het beste kunnen bakken, zodat ze niet verschillen in vorm en smaak en de proefpersonen dus niet merken wat voor brood ze eten.’ Het hele onderzoek kost circa 1,5 miljoen euro. Dat geld wordt grotendeels bijeengebracht door bedrijven uit de bakkerij- en granensector. In ons land gaat het dan onder meer om Zeelandia, DSM Food Specialties en Sonneveld Group.

Ook internationale organisaties zoals het CIMMYT in Mexico, dat granen- en maïsonderzoek doet, betaalt mee. De Topsectoren in ons land moeten 300.000 euro bijdragen. Gilissen heeft goede hoop dat die aanvraag wordt gehonoreerd. Ook probeert hij nog extra financiering rond te krijgen voor teeltproeven met broodgranen door Wageningen Plant Research. Daarin zou dan biologische met gangbare teelt worden vergeleken.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.