Nieuws - 20 maart 2012

Plant-e krijgt kwart miljoen

Het Wageningse bedrijfje Plant-e krijgt een kwart miljoen euro om het principe van plantenstroom verder uit te werken.

plant-e.jpg
Het geld is een zogeheten Pre-Seed Grant. Onder die noemer kent onder meer het Netherlands Genomic Initiative beurzen toe aan jonge veelbelovende bedrijfjes. Het geld is bedoeld als steun in de rug om de stap te maken van werkzaam idee tot een daadwerkelijk product.
Groen dak
Plant-e gebruikt levende planten als een soort batterij. Het bedrijfje werd in 2009 opgericht als spin-off van de leerstoelgroep Milieutechnoligie. De beide ondernemers/wetenschappers achter het project zijn David Strik en Marjolein Helder. Op dit moment draait een proef van Plant-e op het dak van het NIOO. Het groene dak moet stroom leveren.
Ontwikkelaar
Het geld van de beurs is onder meer bedoeld om een productontwikkelaar in de arm te nemen die het strromleverende groene dak op de markt brengt. Dat wordt voorzien in 2013. Ook andere projecten staan op stapel. Zo wil Plant-e de techniek gebruiken om kleinschalig stroom op te wekken in verafgelegen gebieden in ontwikkelingslanden.
Plant-e is het tweede spin-off bedrijfje van Milieutechnologie dat een dergelijke beurs in de wacht sleept. Eerder viel Waste2Chemical, een bedrijfje van Kirsten Steinbusch, in de prijzen met een nieuwe technologie om biodiesel te maken uit vetzuren van organisch afval.