Nieuws - 24 april 2008

Pierre de Wit Akademiehoogleraar

Hoogleraar Moleculaire fytopathologie prof. Pierre de Wit is deze week door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot Akademiehoogleraar. Zijn installatie vindt plaats op maandag 26 mei in Amsterdam.

De Wit krijgt een miljoen euro om zich vijf jaar volledig te kunnen concentreren op onderzoek en begeleiding van jonge onderzoekers. De universiteit stelt hem in die periode ook vrij van bestuurlijke verplichtingen. Verder krijgt zijn groep een jonge getalenteerde onderzoeksleider om de doorstroming naar leidinggevende functies in het onderzoek te bevorderen.
De Wit is volgens het KNAW-persbericht een pionier in zijn vakgebied die roem vergaarde met zijn bijdrage aan de interacties tussen planten en microben. Hij is vooral bekend vanwege zijn onderzoek aan de schimmel Cladosporium fulvum, de veroorzaker van de bladvlekkenziekte bij tomaat, dat een belangrijke toepassing heeft in de resistentieveredeling en model is komen te staan voor de ingenieuze moleculaire wapenwedloop tussen ziekteverwekkers en planten.
Het Akademiehoogleraarschap is bedoeld om hoogleraren tussen de 54 en de 59 onbekommerd wetenschap te laten bedrijven. Er zijn sinds 2003 in Nederland 29 Akademiehoogleraren benoemd, waaronder in 2005 de Wageningse hoogleraar prof. Martijn Katan. Hij nam zijn titel vorig jaar mee bij zijn overstap naar de Vrije Universiteit Amsterdam.