Nieuws - 11 juli 2014

PhD'ers willen appartementen

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen moet meer woningen bouwen die geschikt zijn voor promovendi. Dat betekent vooral: gemeubileerde tweekamer appartementen met eigen voorzieningen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de woonwensen van Wageningse promovendi, uitgevoerd door Wageningen UR, Idealis, de gemeente en de PhD Council. Wageningen telt ruim 1600 promovendi. Iets meer dan een kwart van hen vulde een uitgebreide vragenlijst in naar de huidige en gewenste woonsituatie. Tussen die beide zit overigens niet zo veel licht. Driekwart van de promovendi geeft aan dat hun huidige woning voldoet. Vier van de tien vindt wel dat ze te duur wonen.

Promovendi zijn een lastige want diverse doelgroep wat huisvesting betreft. Dat komt vooral door de diverse contracten die promovendi hebben en dus de uiteenlopende salarissen. Promovendi willen op zichzelf wonen, maar verdienen veelal te weinig om een huis te kunnen kopen. Daarnaast lopen de woonwensen sterk uiteen, afhankelijk van het land van herkomst.

Bijna zes van de tien promovendi komt uit het buitenland, met Europa (18 procent), Azie (17), Zuid-Amerika (10) en Afrika(10) als de grootste ‘leveranciers’.  Ruim vier van de tien promovendi is ouder dan dertig jaar. De meeste Afrikaanse promovendi vinden een kamer voldoende, Aziaten en Zuid-Amerikanen kiezen in meerderheid voor twee kamers, Europeanen en Nederlanders willen drie kamers.  

Het rapport concludeert op basis van alle wensen dat vooral ingezet moet worden op de bouw van appartementen voorzien van vloerbedekking en gordijnen. Daarnaast is er vraag naar gemeubileerde en gestoffeerde kamers met eigen voorzieningen. Het moet daarnaast makkelijk gemaakt worden om kamers tijdelijk in onderhuur te doen. Promovendi moeten vaak voor veldwerk of onderzoek een paar maanden naar het buitenland.