Nieuws - 11 december 2008

PEPERNOTEN KANEN

nieuws_2732.jpg
Het is 5 december. Net als ieder jaar ben ik weer te laat met gedichten schrijven en cadeautjes inpakken. En dat maakt me gestrest en prikkelbaar. Eventjes afreageren dan maar, dus hou je vast, daar gaat ie.
Afgelopen zaterdag kon je weer door de Hoogstraat lopen zonder iets te merken van de dalende beurskoersen. Is dat eigenlijk nog gaande, die crisis? Twee weken lang heb ik het op de voet gevolgd maar op een gegeven moment was ik wel een beetje verzadigd met nieuws over hoe slecht het allemaal wel niet gaat. Persoonlijk heb ik er - behalve dan die krantenkoppen - niets van gemerkt, en af en toe betrap ik me erop dat ik stiekem hoop dat de recessie eens lekker doorzet.
Want wat is het grote probleem nou? Niemand lijdt honger, we kopen alleen minder zooi die we toch niet echt nodig hebben. Nou, prima toch. Minder geld, minder consumptie en dus minder verspilling. Verspilling is killing, dus waar hebben we het nou over. Ik hoop dat de hele zooi echt instort. Dan kunnen we lekker stoppen vogels met olie te besmeuren en miljoenen jaren van CO2-opslag terug de atmosfeer in te kotsen.
Maar goed, goddank is het Sinterklaas, een fijne feestdag. Eventjes niet denken aan de stervende aarde, maar gezellig pepernoten vreten met je vrienden of familie. Net of we nog een excuus nodig hebben om ons vol te stouwen met zoetigheid en nog meer troep te kopen. Vijftig procent van de cadeautjes die je kunt winnen in het populaire sinterklaasdobbelspel komen van de Action. Dat wil zeggen: kost niet veel, maar dan heb je ook geen drol. En het grootste gedeelte ervan belandt nog voor oud en nieuw in het vuur of de vuilcontainer. Zonde van het pakpapier.
Tja, hier zit ik dan, boos en moralistisch de wereld de les te lezen. Maar weet je wat ik zo meteen ga doen? Gedichtjes schrijven en waardeloze klerezooi in glanzend papier verpakken. En pepernoten kanen.