Nieuws - 18 april 2002

Pas ontdekte bacterie vernoemd naar Gelderland

Pas ontdekte bacterie vernoemd naar Gelderland

Caroline Plugge van de leerstoelgroep Microbiologie heeft een nieuwe soort ontdekt. In het schier ondoordringbare regenwoud? Neen. In de diepzee? Neen. In een meteoriet van Mars? Neen. Plugge vond een volkomen nieuw bacteriegeslacht in een proefopstelling van de sectie Milieutechnologie. De onderzoekers werken daar aan installaties die afvalwater van slagerijen, bierbrouwerijen en suikerfabrieken moeten zuiveren.

"Ik heb wel eens eerder een nieuwe bacterie ontdekt", zegt Plugge. "Maar dit is mijn eerste nieuwe geslacht." Microbiologen ontdekken wel vaker nieuwe bacteri?n. "Naar schatting kennen we pas tien procent van de micro-organismen." Plugge's bacterie heet Gelria glutamica. "Gelria is de Latijnse naam voor Gelderland", verklaart de onderzoeker. "En glutamica verwijst naar glutamaat, een voedingsstof die de bacterie nodig heeft."

De Gelria glutamica is een 'syntroof' organisme, dat alleen kan groeien in gezelschap van andere bacteri?n die het giftige waterstof wegvangen dat de bacterie als afvalstof uitscheidt. | W.K.