Nieuws - 8 februari 2001

Party Time

Party Time

"Kom op jongens. Zullen we dan maar beginnen met de warming up?" Charel van Deursen, ??n van de toneelspelers, neemt duidelijk de leiding. De muziek gaat op hard en de acht mensen in de zaal schudden hun bovenlijven lekker los. De muziek, die uit een klein ghettoblastertje komt, valt een beetje weg in de grote, kale ruimte. Er wordt heftig met armen en benen gedraaid. De meesten doen dat duidelijk niet op het ritme van de muziek, wat een erg komisch effect geeft. In de koude mensazaal van studentenvereniging St. Franciscus Xaverius loopt de temperatuur langzaam op als de studenten vervolgens door de zaal gaan rennen. Kriskras door elkaar en zonder een duidelijk doel. Het ziet er nogal absurdistisch uit.

"Ja, absurdistisch, zo kan je het stuk dat wij gaan spelen ook wel noemen." Aan het woord is Charel van Deursen. Hij is samen met Jasper Tamboer de initiatiefnemer van dit toneelstuk en lid van de toneelvereniging van KSV, De Zingende Tractor. Van Deursen: "Normaal spelen we altijd humoristische stukken, maar het leek ons een uitdaging om voor de negentigste verjaardag van KSV eens geen luchtig en lacherig stuk te spelen, maar juist een wat moeilijker stuk."

Van Deursen begon samen met Tamboer in september al te zoeken naar het juiste toneelstuk. "Onze regisseuse Nataschenka van Oort wilde graag een stuk spelen van Harold Pinter. In overleg met haar kwamen we uiteindelijk tot de conclusie dat Party Time het beste stuk was voor ons. Het is namelijk een heel bizar stuk waar je verschillende kanten mee op kan. Bovendien zitten er vier mannelijke en vier vrouwelijke rollen in en dat is wel zo eerlijk."

Het toneelstuk is in 1991 geschreven, vlak na de Golfoorlog. De titel doet vermoeden dat het een vrolijk en gezellig stuk betreft, maar dat is volgens de spelers absoluut niet het geval. Tamboer: "Er zit duidelijk een dubbele bodem in het verhaal. Aan de oppervlakte lijkt alles koek en ei en verloopt alles op rolletjes. Maar als je goed kijkt, merk je dat er veel meer aan de hand is. Lekker duidelijk h?? Kort gezegd, gaat het stuk over 'De Club'. De club bestaat uit mannen die zichzelf heel machtig en belangrijk vinden. Tijdens een party willen ze Gavin, ook een rijke man, overhalen bij de club te komen en dit gegeven levert uiteindelijk nogal wat spanningen op. De belangrijkste vraag in het toneelstuk is wie er nu eigenlijk de meeste macht heeft. Om het echt te begrijpen, kun je beter komen kijken."

De acht spelers oefenen al vanaf september elke week drie uur. Helaas is de regisseuse vanavond ziek, maar echt grote gevolgen voor de repetitie heeft dat niet. Van Deursen: "We gaan gewoon oefenen. We gaan het stuk nu twee keer helemaal repeteren en dan letten we gewoon op elkaar. Het komt eigenlijk nooit voor dat de repetitie niet doorgaat. Er wordt van iedereen verwacht dat hij of zij er elke donderdag is, anders kunnen we het wel vergeten. Het is namelijk nog maar heel kort dag, normaal spelen we pas in juni of zo."

Tot 5 maart kunnen de studenten nog even hard oefenen, daarna moeten ze toch echt 'on stage'. Van Deursen: "5 maart is de opening van de lustrumweken en dan hebben wij ook onze premi?re. Ik hoop echt dat alles dan op rolletjes verloopt en dat iedereen het een gaaf stuk vindt. Dan heb je al die moeite in ieder geval niet voor niets gedaan. Alhoewel, de voorbereidingen zijn eigenlijk ook al hartstikke leuk."

Toneelgroep De Zingende Tractor gaat niet alleen optreden voor hun eigen leden op de kroeg, maar staan dit jaar ook in de Junushof, op 5 en 14 maart. Tamboer: "Normaal speelt de toneelgroep voor ongeveer tachtig mensen, maar dadelijk staan we ineens voor tweehonderd mensen. Dat is best wel spannend." Ook staat er nog een kort optreden in cultureel centrum De Rode Hoed in Amsterdam op het programma. Van Deursen: "We moeten dus nog even hard aan de slag." De groep spelers laat zich dit geen tweede keer zeggen en begint meteen een scene te repeteren. Direct gaan ze volledig op in de scene en vergeten alles en iedereen om zich heen. | E.L.