Nieuws - 13 september 2001

Paling wordt op land doodmoe

Paling wordt op land doodmoe

Palingen die door het weiland kronkelen, hebben het zwaar. Op het land hebben de dieren bijna twee keer zo veel moeite om vooruit te komen als in het water, ontdekten onderzoekers van de leerstoelgroep Experimentele dierkunde en de universiteit van Leeds.

"Palingen bewegen zich effici?nter in het water", zegt dr. ir. Igor Spierts. "Ze kronkelen, maar als je goed kijkt, zie je dat niet alle punten van hun lichaam even hard bewegen. Op het land kronkelen palingen ook. Maar dan doen wel alle punten van het palinglichaam evenveel aan de beweging mee. Dat zie je bijvoorbeeld aan de afdruk die een paling maakt als hij door het zand gaat."

Bij die volkomen beweging moet de paling meer wrijving overwinnen en dat kost hem veel energie. "We hebben het voor een spier halverwege het lichaam van de paling uitgerekend", zegt Spierts. "Op het land leverde die nog maar 56 procent van het vermogen dat hij in het water had."

Tijdens het onderzoek stuitten de onderzoekers op iets merkwaardigs. De spieren van de palingen die zich klaarmaakten om weg te trekken naar de Sargassozee en zich daar voort te planten, werkten anders dan de spieren van de palingen die hier nog even bleven. Ze werden ruim tachtig procent sterker en konden alleen nog trage, maar effici?nte bewegingen maken. "Het is nog steeds een raadsel hoe palingen helemaal tot in de Sargassozee kunnen komen. Maar met onze nieuwe gegevens konden we uitrekenen dat ze het precies kunnen redden. In theorie, tenminste." | W.K.