Nieuws - 29 november 2012

Overstekend wild

Dat we in ons land een Partij voor de Dieren hebben met twee zetels in het parlement krijg ik in het buitenland met enige moeite nog wel uitgelegd, zeker als ik daarbij aangeef dat het de volgelingen echt wel om meer gaat dan het verbieden van de jacht of de sportvisserij.

5-Joop-vuist-9396.jpg
Natuurontwikkeling is eveneens een moeilijk onderwerp, waarbij ik toevlucht moet zoeken in woorden als new nature en nature development. In veel gevallen gaat het feitelijk om herstel van natuur, voeg ik toe, nature restoration, een begrip waarmee men meer vertrouwd is. Echt lastig wordt het als ik vertel dat we in Nederland voor tientallen miljoenen viaducten bouwen om onze dieren veilig over de autosnelwegen te leiden, ecoducten. Is dat niet erg veel geld, wordt vaak gevraagd, maar ik krijg het wel verklaard.
Tot voor kort althans, nu blijkt dat niet alle dieren vrije doorgang krijgen. Zo moet camerabewaking ervoor zorgen dat er bij Hulshorst niet meer dan tien edelherten de A28 oversteken. Voor het elfde hert wacht het vuurpeloton. Ook wilde zwijnen zijn lang niet overal welkom en voor moeflons geldt evenmin een generaal pardon. Buiten het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn het exoten, en die moeten worden geweerd. Je kunt beter hazelworm, vos of das zijn: zij mogen vrij bewegen.
Even nog meende ik dat het allemaal één grote grap betrof of een motie van de PVV, maar het gaat om een serieus debat. Ik moet denken aan George Orwells klassieke roman Animal Farm uit 1945: All animals are equal, but some animals are more equal than others.