Nieuws - 7 mei 2013

Orion in twee minuten

Resource-redacteur Rob Goossens heeft een filmpje gemaakt over de bouw van Orion. Over krapte bij Leeuwenborch en Forum, over zonnewarmte, zwevende zalen en het grootste studentencafé van Wageningen.

Orion_vanaf_flat_28042013.jpg
In april 2011 werd de eerste paal geslagen, in september 2012 werd het hoogste punt bereikt en gisteren stond er een rij voor de draaideur bij de eerste colleges. Orion wordt op 2 september officieel geopend.
37 miljoen euro
Het nieuwste onderwijsgebouw is iets goedkoper dan Forum, volgens de woordvoerder van Wageningen UR. Wageningen UR maakt de bouwkosten nooit in detail bekend - met oog op volgende aanbestedingen. De aannemer, Heijmans, heeft op haar site wel de aannamesom gepubliceerd: 37 miljoen euro. Forum heeft grofweg 50 miljoen euro gekost.
Forum is ondermeer kostbaarder omdat het ook een bibliotheek en werplekken voor docenten en onderzoekers bevat. Wel is Orion iets hoger dan Forum, 48 om 44 meter.
Voor even de hoogste
Na Atlas (2006) en Forum (2007) is Orion de derde monoliet op de Born. De vierde wordt rond 2015 verwacht: het gebouw Helix voor voedingsonderzoekers. Het nieuwe pand van AFSG komt ten noorden van het Restaurant van de Toekomst en zal met 55 meter het hoogste pand van de campus worden.
De campus bestaat straks uit een relatief open zone in het midden (met enkele grote volumegebouwen, de monolieten) met lagere bebouwing langs de noord- en zuidflank. De noordkant van de Droevendaalsesteeg is al bebouwd (Lumen, Gaia, Radix, Axis en Carus). Aan de zuidkant is er nog ruimte ten westen van FrieslandCampina, bijvoorbeeld voor kennisondernemingen. Ook is daar horeca en studentenhuisvesting voorzien.