Nieuws - 2 september 2013

Orion en academisch jaar geopend

tekst:
Rob Goossens

Een druk op de knop door koningin Máxima startte een flitsende filmimpressie van het nieuwe onderwijsgebouw op de negen schermen van de grote collegezaal. Orion, én het academisch jaar zijn vanmiddag geopend.

Tientallen fans stonden de nieuwe majesteit vanmiddag op te wachten bij de ingang van Orion, mobieltjes in de aanslag. Ze kregen waar ze voor kwamen: een elegante, in rood geklede verschijning die rustig de tijd nam het gebouw binnen te gaan. De zevenhonderd gasten zaten toen al in de grote zaal: hoogleraren, studenten, medewerkers en alumni. Nooit eerder zagen zoveel mensen de opening van het academisch jaar.
Dat paste het evenement goed, want het werd een feest van superlatieven. Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen somde ze trots op, de talloze projecten van Wageningen UR in het buitenland, het wetenschapsgeld dat daarmee wordt gegeneerd en de kennis die zo ten goede komt aan de wereldwijde gemeenschap. En natuurlijk de 20 procent meer studenten die dit jaar naar Wageningen komen.


Minister Kamp
Die zijn meer dan welkom, want we zullen ze nodig hebben, zo stelde minister Kamp van Economische Zaken in zijn toespraak. Het klimaat verandert immers en Nederland ‘is eating away her own natural resources, as well as that of other countries’. Als we dat niet veranderen, zo stelde de minister, lopen we tegen de grenzen aan. Volgens hem moeten we leren van wereldomvattende problemen uit het verleden. Toen gold ook al: ‘innovation is the key’. ‘Denk aan het voorspelde onheil van de demograaf Malthus, dat grotendeels uitbleef dankzij spectaculaire innovaties op het gebied van de voedselproductie.’


Jason Clay
Bij de volgende spreker, Jason Clay (vice-president WWF), waren we terug bij de superlatieven, maar dan vooral in negatieve zin. Hij sprak over de exponentiële bevolkingsgroei, de razendsnelle verstedelijking en de ongeëvenaarde welvaartsgroei in de opkomende landen. ‘In China verdubbelde het GPD in twaalf jaar, iets waar Engeland 155 jaar voor nodig had.’ In 2050 hebben we hierdoor tweemaal zoveel voedsel nodig, terwijl de beste landbouwgrond al is vergeven.

Maar oplossingen zijn er ook, althans, een lijst van actiepunten die gezamenlijk de pijn kunnen verzachten. Zoals het tegengaan van voedselverspilling, waardoor nu nog een derde van alle geproduceerde calorieën verdwijnt. Calorieën die intussen wél land en water hebben opgesoupeerd, en klimaatverandering veroorzaakt. Clay’s bijdrage was een gepassioneerde ‘call to action’. Richting de wereld, maar specifiek naar Wageningen, dat werkt met de kennis die het mondiale voedselvraagstuk kan helpen oplossen.


Koningin Máxima
Ten slotte was het tijd voor de openingsceremonie door koningin Máxima, die aanwezig was bij alle toespraken. Terwijl de zaal hielp met aftellen drukte ze op een knop waarmee ze een filmische impressie van het gebouw startte. De nieuwste aanwinst van de campus, maar zeker niet de laatste, zo liet bestuurslid Tijs Breukink weten. In een virtuele rondvlucht over de campus van 2025 liet hij zien wat Wageningen UR nog meer in petto heeft.

Aalt Dijkhuizen zal dat niet meer als bestuursvoorzitter meemaken. Hij kondigde aan in maart 2014 niet meer beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode en maakte daarmee een einde aan veel speculaties. Hij zei wel actief te willen blijven in de agrifood sector als commissaris en in soortgelijke functies.

GA--20130902-ND7_8005.JPG
De Silver Medal of Honor ging dit jaar naar George Lubbe, voorzitter van de Wageningen Ambassadors. De Ambassadors zijn een selecte groep alumni die zich inzet voor Wageningen UR en een belangrijke rol speelt bij de fondsenwerving. Bij de uitreiking noemde Dijkhuizen de laureaat en zijn mede-ambassadeurs een ‘rolmodel voor verbondenheid met hun alma mater’.
Foto's: Guy Ackermans