Nieuws - 11 februari 2016

Organisch

Organische landbouw kan de wereld duurzaam voeden, beweren onderzoekers van Washington State University in een uitvoerige review in Nature Plants. Organisch boeren levert genoeg opbrengst op om zeven miljard mensen te voeden, spaart daarbij het milieu, is veilig, profijtelijk voor boeren en goed voor de biodiversiteit. Lezen dus dat stuk, Louise!

Dood
Lange mensen krijgen eerder kanker dan korte mensen. Per 6,5 cm neemt de kans om te sterven aan kanker met 4 procent toe, hebben wetenschappers van het Duitse Centrum voor Diabetesonderzoek (DZD) becijfert. Dat heeft te maken met de opname van veel dierlijke eiwitten. De kans om dood te gaan aan hart- en vaatziekten daarentegen neemt per cm juist met een procent af. Linksom of rechtsom, dood gaan we dus allemaal.

Paradijs
Schildpadmannetjes beleven gouden tijden. Door de opwarming van de zee worden er meer vrouwtjes dan mannetjes geboren, hebben ze bij de Florida State University ontdekt. Klimaatverandering zorgt daardoor voor een vrijgezellenparadijs. Als je een mannetje bent tenminste. Eén nadeel: je moet er als schildpad wel snel bij zijn. De scheve man-vrouwverhouding man/vrouw bedreigt namelijk het voortbestaan van de soort.

Folsom Prison
In de Verenigde Staten zijn veertien nieuwe tarantula’s ontdekt. Eentje is vernoemd naar de overleden country-legende Johnny Cash: de Aphonopelma johnnycashi. Het beestje is gevonden in de buurt van Folsom Prison, de beroemde gevangenis waar Cash een liedje over schreef. Het volwassen mannetje is bovendien zwart, de kleur die Cash ook vaak droeg. Het is niet bekend of de spin geluid maakt.