Nieuws - 30 juni 2016

Opgemaakt

Moet je als vrouw goed opgemaakt naar een sollicitatiegesprek of juist niet? Dat hangt ervan af wie er in de commissie zitten, blijkt uit onderzoek van de Britse Stirling University. Mannen vinden vrouwen met make-up ‘prestigieuzer’. Vrouwen vinden hen dominant en bedreigend. Zowel mannen als vrouwen vinden opgemaakte vrouwen aantrekkelijker. De studie zegt niks over mannen met make-up.

Happenteller

Proefpersonen eten minder als ze tijdens het eten een happenteller om de pols hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan de Clemson University in de VS. Het scheelt 10-25 procent – al naar gelang de grootte van het bord – eten dat naar binnen wordt gestouwd. Een happenteller helpt volgens de wetenschappers vooral om ‘gedachteloos dooreten’ tegen te gaan.

Mores

Zelfrijdende auto’s moeten zo worden geprogrammeerd dat ze in noodgevallen – lees: ongelukken – kiezen voor de minste slachtoffers, ook al gaat dat ten koste van de eigen inzittenden, stellen Franse en Amerikaanse onderzoekers. Die moreel hoogstaande visie heeft een keerzijde: slechts weinigen willen zo’n auto kopen. Uiteindelijk is het hemd nader dan de rok. Ook zo benieuwd hoe Wurbie, ons eigen WEpodje, is afgesteld?

Slim

Wisdom of the crowd is de kennisvariant van ‘vele handen maken licht werk’. Samen weten we meer. Maar hoe groot moet zo’n crowd zijn? Niet zo heel groot, blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut. Zeker voor kwalitatieve vraagstukken – wie wint de verkiezingen, welke diagnose hoort bij deze symptomen – scoren 5 tot 7 personen het best. Veel meer hersens blijven samen dom.