Nieuws - 12 maart 2014

'Op de Krim denken ze met Rusland beter af zijn'

Russische student Pavel reageert op het nieuws over de Krim.
In het nieuws: Afgelopen weekend hebben Russische militairen meerdere grensposten overgenomen op de Krim. De situatie op het schiereiland is grimmig sinds de regio zich van Oekraïne probeert af te scheiden. De internationale gemeenschap keurt het gedrag van Rusland af en dreigt met sancties.

Commentaar door Pavel, student uit Rusland

‘De situatie in de Oekraïne voelt echt als nachtmerrie. Maar wanneer ik wakker wordt en het nieuws lees, is het nog steeds de realiteit. Van het nieuws word je trouwens niet veel wijzer, je krijgt alleen maar het spelletje te zien waarbij de EU en Poetin hun spierballen laten zien. Het doet denken aan de Koude Oorlog. Ook op Facebook zie ik veel verontrustend nieuws voorbij komen, zo zijn Russische vrienden van me gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de Russische militaire interventie.

In Oekraïne is de bevolking verdeeld doordat de kwaliteit van leven laag blijft. Alle omliggende landen zijn meer welvarend. Mensen in het westen denken dat ze beter af zijn met de EU, terwijl ze in het oosten, dus ook op de Krim, denken ze met Rusland beter af zijn. Of dat referendum op Krim legaal kan zijn dat weet ik niet. Toch denk ik dat het voor de inwoners niet veel uit zal maken bij welk land ze straks zullen horen. Ik denk dat je identiteit meer wordt bepaald door de regio waar je woont.

Hier word ik voortdurend naar mijn mening gevraagd over Poetin en de gebeurtenissen op de Krim. Ik moet toegeven dat ik zelf ook niet weet hoe het gaat aflopen. Het gedrag van Poetin ben ik inmiddels wel gewend, wat kan ik eraan veranderen? Als hij weer wat belachelijks naar voren brengt, dan schaam ik mij daar uiteraard voor, maar op de zelfde manier heb ik medelijden met Italianen als ik Berlusconi in actie zie.

Ik hoopte half februari dat het ergste wel voorbij zou zijn. Ik had het erover met een Oekraïense vriend, we dachten allebei dat de situatie in maart alleen maar beter kon worden. Nu zie ik hoe ver we ernaast zaten. Voor mij persoonlijk kan het ook nog vervelend worden, want ik ga over twee maanden op veldwerk in Rusland. Nu heb ik nog een visum, maar als de zaken verder escaleren zou dat slecht voor me kunnen uitpakken. Ik blijf liever positief en hoop dat het zover niet zal komen.’

Op verzoek van de geïnterviewde is gebruik gemaakt van een pseudoniem