Nieuws - 28 september 2006

Onderzoek voorgedragen voor kwakzalverprijs

Het onderzoeksrapport ‘Homeopathie, een oplossing voor kalverdiarree!’ is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De prijs is bedoeld voor een persoon of instelling die volgens de vereniging een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bevordering van de kwakzalverij.
Het rapport komt voort uit onderzoek in het Bioveem-project onder biologische melkveehouders. ‘In het rapport wordt een lofzang op de homeopathie gezongen, hetgeen opmerkelijk mag heten in een tijd dat zowel nationaal als internationaal in de diergeneeskunde het besef is doorgedrongen dat homeopathische behandelingen niet werkzaam kunnen zijn, en dat de homeopathische dierenartsen in strijd handelen met de diergeneeskundige ethiek en wetenschap als ze homeopathie toepassen in hun praktijk’, zegt de vereniging in een persbericht.
Wageningen UR staat op een lijst met negen andere kandidaten. Ook genomineerd zijn onder andere het RIVM, het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en TNO-Pharma. De vereniging tegen de kwakzalverij maakt op 4 november de winnaar bekend.