Nieuws - 9 maart 2017

Ondertussen in… Zweden

tekst:
Teun Fiers

President Donald Trump van de VS veroorzaakte verwarring en hilariteit met zijn uitspraak ‘kijk naar wat vannacht in Zweden gebeurde’. Later zei hij te refereren aan een verhaal van Fox News over immigratie in het land. Student Erik Palmgren laat zien hoe de discussie werd ontvangen door de Zweden.

‘Voor zover ik weet, is het verhaal van Fox News over Zweden geen uitzondering. Zweden staat, met name in de Verenigde Staten, vaker in de schijnwerpers vanwege haar beleid. Door de Democraten wordt ons land gezien als voorbeeldland dat aantoont hoe een sterke overheid en een bloeiende economie samen kunnen gaan. Als reactie daarop zochten Conservatieven naar negatieve verhalen over Zweden, en vonden die in het immigratiedossier.

Valse verhalen over Zweden tasten ons imago aan

Uiteraard is de realiteit dat in Zweden veel immigranten zijn toegelaten in verhouding tot de bevolking. Toch denk ik dat er maar weinig problemen mee zijn, zeker als je dat vergelijkt met andere landen. Naar mijn mening zijn het vooral sociaaleconomische factoren die criminaliteit in de hand werken, niet etniciteit. De Zweedse Democraten, onze rechtse partij, is het daar niet mee eens en ze probeerden winst te behalen door de woorden van Trump te bevestigen bij de Amerikaanse media.

Persoonlijk vind ik we dit soort dingen niet te luchtig moeten opnemen. In het licht van de ontwikkelingen bij de rechtse politiek in de VS en de EU moeten we nepnieuws en misinformatie serieus nemen. Daarbij: als dit soort verhalen over Zweden blijven circuleren, kunnen ze het internationale beeld van ons land negatief beïnvloeden. In elk geval heb ik nu iets nieuws gemeen met mijn Mexicaanse vriendin: onze landen zijn allebei onderwerp in Trumps retoriek.’

27-portretje meanwhile in.jpg

Erik Palmgren, masterstudent Applied communication sciences uit Zweden, geeft uitleg bij het (niet bestaande) nieuws uit zijn land.