Nieuws - 11 mei 2017

Ondertussen in… Thailand

tekst:
Annie Berendsen

Een maand nadat Bangkok voor de tweede keer door CNN werd verkozen tot de stad met het lekkerste street food, besloot de Thaise overheid om alle straatverkopers uit de stad te weren. Masterstudent Nutthaya – ‘Peach’ – Siri-Udomrat belicht twee kanten van de medaille.

Foto: Shutterstock

‘Het is dubbel. Aan de ene kant denk ik dat het de overheid nooit gaat lukken om alle kraampjes te verwijderen en veel mensen zijn er ook fel op tegen. Dat is goed te begrijpen, want het eten is lekker en goedkoop. Ik vind het ook fijn dat het de hele dag en nacht mogelijk is om eten te halen.

Toch begrijp ik deels wel waarom de overheid dit wil verbieden. Als je in Bangkok loopt, is street food echt overal. Niet alleen in de kleine straten, maar ook gewoon in grote winkelstraten met kledingwinkels. Restaurantjes zetten ook nog stoelen en tafels buiten op de stoep. Dit zorgt ervoor dat voetgangers op straat gaan lopen, dus voor het verkeer is het niet ideaal.

Straatvoedsel is meestal niet gezond

Daarnaast willen ze dat Bangkok een schonere stad wordt. Ook dit begrijp ik goed, want ook al is het street food het handelsmerk van Bangkok, de mensen die er wonen, blijven achter met al het afval. Toeristen kunnen hier genieten van het eten en als ze thuiskomen, is het daar weer schoon.

Een laatste puntje van zorg is de hygiëne en de gezondheid. Straatvoedsel smaakt goed, maar meestal is het helemaal niet gezond. Om de inkoopprijs te beperken, worden er vaak ingrediënten van een lage kwaliteit ingekocht. Hier komt dan nog bij dat er weinig geld is voor faciliteiten om de hygiëne te waarborgen. Mijn collega heeft wel eens diarree opgelopen door straatvoedsel en ook bij een Indiaas kraampje bij mijn middelbare school was het niet erg hygiënisch. Vrienden van mij zeiden dat de verkoper niet eens zijn handen waste nadat hij ergens om een hoekje had geplast.’

Nutthaya – ‘Peach’ – Siri-Udomrat, masterstudent Landscape architecture and planning uit Thailand, vertelt over recente gebeurtenissen in haar land.
Nutthaya – ‘Peach’ – Siri-Udomrat, masterstudent Landscape architecture and planning uit Thailand, vertelt over recente gebeurtenissen in haar land.