Nieuws - 23 februari 2017

Ondertussen in… Roemenië

tekst:
Jessica Bernard

Roemenen zijn begin februari massaal de straat op gegaan uit protest tegen een verordening van de nieuwe regering. Ook masterstudent Andreea Spinu heeft geen goed woord over voor de noodwet die gevangenen gratie verleent en kan worden misbruikt om corrupte politici te beschermen.

Foto: Cătălin Mărgescu

‘Ik steun de Roemeense jongeren in hun verzet tegen de nieuwe verordening die zogenaamd bedoeld is om overbevolking in de gevangenissen op te lossen. In werkelijkheid wil de nieuwe, populistische regering een wet doordrukken die hun van corruptie verdachte partijgenoten kan vrijstellen van vervolging. Onder de verdachten is de leider van de grootste partij. Die heeft al een uitgestelde gevangenisstraf van twee jaar gekregen wegens onder meer verkiezingsfraude.

Roemenië maakt nu een massale politieke bewustwording mee. Ik ben trots op mijn landgenoten en mijn vrienden die demonstreren voor een sterkere democratie en een beter land. Helaas kon ik niet mee demonstreren deze keer. Daar ben ik wel verdrietig om. Maar hoewel ik er niet bij was, werd ik wel constant op de hoogte gehouden door mijn familie en vrienden.

De huidige generatie jongeren in Roemenië is goed geïnformeerd en vecht voor rechtvaardigheid. Ik heb zelf gedemonstreerd tegen de goudwinning door een Canadees bedrijf in de Rosia Montana in 2013 en 2015. En nu brengen deze nieuwe protesten mensen uit alle facetten van de bevolking samen in Boekarest om goed bestuur te eisen van onze regering.

Ik wil dat Roemenië wordt bestuurd door zuivere politici die zich oprecht inzetten voor de verbetering van het land en zijn inwoners. We hebben een opleving van het populisme gehad onder de bevolking – daardoor kon deze regering aan de macht komen –, maar ik heb er vertrouwen in dat de jeugd steeds meer inspraak zal eisen en zal blijven ageren tegen onethisch gedrag.’

Andreea Spinu, masterstudent Forest and Nature Conservation uit Roemenië, geeft uitleg bij de recente gebeurtenissen in haar land.
Andreea Spinu, masterstudent Forest and Nature Conservation uit Roemenië, geeft uitleg bij de recente gebeurtenissen in haar land.