Nieuws - 24 februari 2016

Ondertussen in... Nieuw-Zeeland

tekst:
Koen Guiking

In het nieuws: De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is vorige week weer getroffen door een aardbeving. Deze beving, met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter, kwam bijna op de kop af vijf jaar na de aardschok die vele gebouwen verwoestte en waarbij 185 mensen om het leven kwamen.

Commentaar door Alexandra Dickson, uitwisselingsstudent van Massey University

‘Mijn oma woont in Christchurch. Haar huis was zwaar beschadigd door de beving van 2011. Sindsdien woont ze aan de andere kant van de stad. De laatste schok heeft haar niet hard getroffen, maar ze is – net als alle inwoners van Christchurch – natuurlijk wel zenuwachtig geworden. Echt in paniek is men niet, want er waren geen doden deze keer en er is vooral veel schade aan leegstaande, onstabiele gebouwen die al beschadigd waren door de vorige aardbeving.

Deze beving vond plaats in de aanloop naar de herdenking van de grote beving van 22 februari 2011. Er was al veel aandacht voor die beving in de media. Op stuff.co.nz zijn bijvoorbeeld heel mooie verhalen verzameld over mensen die de ramp hebben overleefd.

Er zijn veel mensen uit Christchurch vertrokken na de zware beving van vijf jaar geleden, zoals vrienden van mijn vader. Maar verreweg de meeste inwoners zijn gebleven en vastberaden om de stad weer op te bouwen, mooier dan die ooit was. Het centrum is grondig aangepakt. Er staan bijvoorbeeld scheepscontainers waar winkels in gehuisvest zijn en op beschadigde, half afgebroken gebouwen is kunst aangebracht. Andere gebouwen zijn compleet weggehaald en hebben ruimte gemaakt voor stadsparken. Dit alles zorgt voor een heel positieve sfeer in Christchurch.

Mijn oma’s oude wijk is ook helemaal verdwenen. De huizen waren onveilig verklaard en zijn twee jaar geleden afgebroken. Op één huis na, want de eigenaar daarvan was niet verzekerd. Het is nu één grote tuin met wilde bloemen. Het ziet er wel mooi uit, eerlijk gezegd. Dat zie je overal in Christchurch: wijken die hard getroffen waren, zijn afgebroken en op rustiger plekken zijn weer volop huizen gebouwd.’