Nieuws - 22 november 2018

Ondertussen in... Mexico

tekst:
Cathy (Kexin) Chen

Sinds half oktober trekken duizenden mensen uit Midden-Amerika door Mexico richting de Verenigde Staten. Ze zijn op de vlucht voor extreme werkloosheid, armoede en geweld in hun thuislanden. President Trump heeft aangekondigd dat 5200 Amerikaanse soldaten de karavaan zullen opwachten bij de grens, om te voorkomen dat de vluchtelingen de VS binnenkomen.

VS kan tienduizend vluchtelingen best toelaten
Elias Hernandez Valera, masterstudent Urban Environmental Management uit Mexico, vertelt over recente gebeurtenissen in zijn land.
Elias Hernandez Valera, masterstudent Urban Environmental Management uit Mexico, vertelt over recente gebeurtenissen in zijn land.

‘Midden-Amerikanen die naar de VS vluchten zijn geen nieuw fenomeen, dat zien we al sinds 2013 of misschien zelfs eerder. Er zijn in Midden-Amerika veel problemen met corruptie, geweld en drugs. We hopen dat er mensen zullen opstaan die deze problemen aanpakken, maar het kost tijd en veel moeite. Het is logisch en begrijpelijk dat mensen weg willen, omdat het in hun land gevaarlijk voor hen is.

Zoals de media melden, bestaat de karavaan uit ongeveer tienduizend mensen. Een simpele rekensom: er zijn 127 miljoen geregistreerde burgers in Mexico dus de immigranten maken niet eens 1 procent uit van de bevolking. De VS is ook een groot en internationaal land. Ik denk niet dat tienduizend vluchtelingen een groot probleem zijn. Het zijn gewoon wanhopige mensen die hulp zoeken voor zichzelf en hun families. Voor zover ik kan zien zijn veel van hen goed opgeleid; alleen mensen met enige welvaart kunnen migreren. Zij zijn teleurgesteld in de zeer beperkte kansen in hun land.

De situatie hier lijkt op de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa. Ik vind het heel goed wat de Europese landen hebben gedaan. Ze managen de situatie en hebben de internationale betrekkingen verbeterd door hun grenzen te openen en de vluchtelingen te accepteren. De VS kan daar beter een voorbeeld aan nemen in plaats van troepen naar de grens te sturen. Ik hoop echt dat de migranten niet nog meer geweld moeten verdragen straks bij de grens.’