Nieuws - 29 augustus 2013

Onafhankelijk lid studentenraad sneuvelt alsnog

Het onafhankelijke studentenraadslid Gilbert Atuga zal toch niet plaatsnemen in de studentenraad. De Keniaanse student en de studentenraad konden het niet eens worden over een uitzonderingspositie.

The student council, with on the front left Gilbert Atuga

Na de uitslag van de studentenraadsverkiezing, eind mei, kreeg Gilbert een zetel toegewezen als Independent Member. Het was onzeker of hij die zetel daadwerkelijk zou gaan bezetten, omdat hij nog niet wist of zijn studiebeurs het toeliet dat hij zijn studie een jaar zou stopzetten. In juli bleek dat hij eerst zijn thesis moest afronden. Gilbert hoopte zijn taken bij de studentenraad tijdelijk parttime te kunnen vervullen. Vanaf februari zou hij fulltime beschikbaar zijn. Zijn collega-raadsleden zagen dit echter niet zitten en brachten een negatief advies uit aan de vorige studentenraad, die hierover besliste.

‘We vinden het erg vervelend voor Gilbert dat het zo is gelopen. Maar het is niet persoonlijk bedoeld,’ aldus raadslid Simone Ritzer van VeSte. ‘Om een parttime betrekking toe te staan moest het reglement voor de zomer nog veranderd worden en dat wilden we niet overhaast doen. Als wij dit goedkeuren voor de studentenraad, zetten we ook de deur open voor parttime besturen bij andere grote verenigingen. Omdat wij die verenigingen ook vertegenwoordigen, moeten we hen betrekken in een dergelijke beslissing.'


Eerlijke kans

De nieuwe studentenraad heeft zich wel voorgenomen het onderwerp op te pakken. Enerzijds om studenten als Gilbert een eerlijke kans te geven, aldus Simone. ‘Veel Afrikaanse studenten met een beurs, zoals een Nuffic-beurs, hebben het probleem dat ze wel graag willen besturen, maar dit niet kunnen combineren met hun studie. Zij worden dus eigenlijk bij voorbaat al uitgesloten van een fulltime bestuur.’ Anderzijds omdat de dreiging van het opheffen van de studiefinanciering ook gevolgen heeft voor de FOS, de financiële tegemoetkoming voor studentbestuurders. ‘Als de FOS straks verdwijnt, kan het maar zo zijn dat niemand meer een full time bestuur wil doen, omdat ze niet gecompenseerd worden voor de vertraging die ze oplopen.’ Overigens is over zowel de overheidsmaatregelen als over de ideeën vanuit de universiteit met betrekking tot de FOS nog niets zeker, benadrukt Simone.

Gilbert heeft zich neergelegd bij de beslissing van de studentenraad, maar is wel teleurgesteld. ‘Ik vond het geen probleem om minder of niet betaald te krijgen, maar ze hebben mijn voorstel gewoon afgeschoten.’