Nieuws - 10 december 2009

Onafhankelijk in Namibië

Hannes Hotz, Master student milieukunde, overnachtte maandenlang in een tentje in het snikhete Namibië. Hij onderzocht hoe bewoners van dorpsgemeenschap Onkani hun landbouw- en veehouderijpraktijken aangepast hebben aan klimaatvariabiliteit.

Hannes%2C_echte_werk.JPG
'In Namibië heb je jaren waarin veel meer regen valt, en jaren waarin veel minder valt. Dit verschil is altijd groot geweest, maar met de verandering van het klimaat bestaat de kans dat dit nog veel groter wordt. De boeren in Onkani hebben zich aangepast aan door aan landbouw, veeteelt én bosbouw te doen. Bij watertekort spreiden ze zo het risico dat ze hun werk niet meer kunnen doen en tijdens de droogte helemaal niets meer te eten hebben.
Roestige 4x4
'Omdat ik niet binnen een onderzoeksproject werkte moest ik alles zelf regelen en financieren. Ik ben de eerste twee maanden van mijn onderzoek dan ook bezig geweest met contacten leggen en vervoer regelen vanuit de hoofdstad Windhoek naar Onkani, dat daar 800 kilometer vandaan ligt. Het dorp is niet met het openbaar vervoer te bereiken en om er te komen moet je onder andere twee uur over zandweggetjes rijden. Daarom heb ik een roestige 4x4 gekocht. Alle kennis  die ik heb over het repareren van auto's heb ik daar opgedaan.
Onafhankelijk
'Omdat ik onafhankelijk wilde zijn sliep ik in een tent in het dorp samen met mijn vertaler. We kookten op een gasbrandertje en wasten ons met water uit een emmertje.  Dat was wel heel romantisch, haha. Mijn auto was daar trouwens echt noodzakelijk. Als het waterkraantje weer eens niet functioneerde, moest je een uur rijden naar de dichtstbijzijnde waterkraan die het wel deed.
Sommige kindjes in het dorp waren een beetje bang voor me. Ze hadden volgens mij nog nooit een blanke gezien. Ze dachten dat ik ziek was of zo. Als ik bij hen thuis binnenkwam begonnen ze meteen te huilen.
Kip
'De mensen in het dorp wonen in een soort hut met een dak van gras. Hoewel ze niet veel hebben zijn ze erg vriendelijk en gastvrij. Toen ik eens bij een vrouw uit het dorp op bezoek kwam om traditioneel zelf gebrouwen bier te drinken vroeg ze me of ik wat kip wilde. Vervolgens liep ze naar buiten en kwam ze terug met een levende kip. Met de kip onder mijn arm ben ik naar huis gelopen. Samen met mijn vertaler en buurvrouw heb ik die geslacht en opgegeten bij een kampvuurtje.'