Wetenschap
Ultra

OG (1)

H kennen we allemaal. Net als O en N. Maar heb je ooit gehoord van Mc, Ts of Og? Dit zijn de voorgestelde afkortingen voor de drie nieuwe zware elementen moscovium (115), tennessine (117) en oganesson (118). De laatste is vernoemd naar de 83-jarige Russische kernfysicus Yuri Oganessian. Hij wordt daarmee geëerd voor zijn pionierswerk…

Og (2)

Oganessian is de tweede onderzoeker die nog tijdens zijn leven een element naar zich krijgt vernoemd. De eerste is Glenn Seaborg. Deze Amerikaanse chemicus (Nobelprijs 1951) stond aan de wieg van de ontdekking en synthese van liefst tien zware elementen. Het tiende element, 106 op het Periodiek Systeem der Elementen, werd nog bij diens leven naar hem vernoemd: Seaborgium. Kom maar op met die Pub Quiz.

Boom

Wetenschappers van Cambridge hebben de hoogste boom in de tropen ontdekt. Het gaat om een yellow merantivan 89,5 meter hoog in Maleisië. Dat is slechts ietsje korter dan de Big Ben. De vorige recordhouder was ook een yellow meranti uit hetzelfde land. Deze was 88,3 meter. De meting is handmatig gedaan door een ervaren boomklimmer. Voor een foto vanuit de top had de klimmer evenwel geen tijd: hij werd belaagd door bijen en een adelaar.

Fisheye

Schuttersvissen – je weet wel, die tropische visjes die met een straal water insecten van een tak spugen – kunnen gezichten herkennen. Australische en Britse onderzoekers hebben dat aangetoond. Hun vissen herkenden (door te spugen) een aangeleerd gezicht ‘uit duizenden’. Nou ja, uit 44 andere gezichten. Met grote (81 procent) nauwkeurigheid. En dat zonder een neocortex. Wees dus aardig voor je goudvis. Hij of zij weet wie je bent.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.