Nieuws - 26 april 2013

NWO financiert onderzoek voor voedselzekerheid

Wagenings programma nieuw leven ingeblazen.
Onderzoekers moeten samenwerken met NGO's en bedrijven.

Het NWO gaat samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek financieren op het gebied van voedselzekerheid. In het Food & Business Global Challanges programma kunnen wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden vergroten. Dit jaar is 3,6 miljoen euro beschikbaar, maar dat loopt de komende jaren op tot 26 miljoen.
Buitenlandse Zaken gaat vijf kennisplatforms inrichten voor de speerpunten van haar ontwikkelingsbeleid. Naast voedselzekerheid zijn dat water, vrouwenrechten, veiligheid en economische groei. Het voedselprogramma is als eerste gereed. Dit is een interessant programma voor Wageningse onderzoekers die onderzoek deden naar ontwikkelingsvraagstukken via de NWO-afdeling Wotro. Door bezuinigingen bij de overheid lag dit Wotro-programma enige tijd stil, maar nu wordt het in hernieuwde samenwerking met het ministerie nieuw leven ingeblazen.
Voorwaarde voor financiering van het Wotro-programma was al dat onderzoekers en maatschappelijke organisaties intensief samenwerken, zegt Domien Huijbregts van NWO. In de nieuwe opzet moeten die partijen nu ook samenwerken met het bedrijfsleven. Het kennisplatform voor voedselzekerheid van het ministerie wordt gekoppeld aan de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. In deze topsectoren werken onderzoekers al samen met het bedrijfsleven. 'Die rol voor het bedrijfsleven is voor ons nieuw', zegt Huijbregts. 'Het idee is dat we zo een sterkere brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de implementatie van de onderzoeksuitkomsten.'