Nieuws - 8 februari 2001

Numico onder vuur wegens omstreden supplement

Numico onder vuur wegens omstreden supplement

De Vereniging tegen Kwakzalverij heeft bij de Reclame Code Commissie en de Consumentenbond een klacht ingediend tegen Numico. Het concern heeft reclamemateriaal voor zijn nieuwe voedingssupplementenlijn naar Nederlandse artsen gestuurd. "Numico misbruikt zijn reputatie nu door deze onwetenschappelijke preparaten te verkopen", zegt voorzitter Carel Renckens. Volgens prof. dr. ir. Frans Kok van de afdeling Humane voeding en epidemiologie heeft de vereniging een punt.

"Met zijn babyvoeding en klinische voeding heeft Numico een uitstekende reputatie opgebouwd", zegt Renckens. "Daar maakt het bedrijf nu misbruik van door middelen te gaan verkopen waarvan de werking en effecten op de lange termijn nooit zijn onderzocht."

"Numico heeft veel literatuuronderzoek in zijn supplementen gestopt," zegt Kok, "en waarschijnlijk ook wel een paar dierstudies. Maar geen humane studies. Dat is natuurlijk niet zoals het zou moeten. Numico zou zich moeten onderscheiden door gedegen onderzoek op mensen te doen." Kok vindt wel dat Numico zich onderscheidt van veel andere supplementenfabrikanten. "In de preparaten van Numico zit precies wat het etiket aangeeft. Dat is bij de middelen van veel andere producenten wel eens anders."

Het meest omstreden preparaat dat Numico op de markt wil brengen is MultiMan, een supplement voor mannen, dat behalve vitamines en mineralen ook extracten van de Amerikaanse dwergpalm bevat. Mannen met een goedaardige prostaatvergroting hebben volgens diverse studies minder moeite met urineren als ze dwergpalm gebruiken. Kok: "De veiligheid en de effecten op de lange termijn zijn echter onbekend. De suggestie zou kunnen worden gewekt dat het preparaat prostaatkanker zou helpen voorkomen. Dat is niet aangetoond. Dan ontstaat het gevaar dat mannen met klachten die dwergpalm gebruiken zich te laat melden voor onderzoek en behandeling." Numico heeft in een reactie laten weten dat het deze angst niet deelt.

Hoe dwergpalm precies werkt, is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het de omzetting van het geslachtshormoon testosteron in het agressiever hormoon DHT vermindert. Artsen brengen DHT in verband met prostaatkanker. Volgens andere theorie?n bevat dwergpalm een anti-androgeen: het hecht aan de receptor voor testosteron en voorkomt zo dat het hormoon zijn werk kan doen.

Numico Research investeert miljoenen in de Food Valley en Wageningen UR. Ook de sectie Humane voeding en epidemiologie werkt nauw samen met Numico, maar doet geen onderzoek naar supplementen. | W.K.