Nieuws - 22 juni 2012

Nu ook biobekers voor hete koffie

tekst:
Joris Tielens

Het is Wageningse wetenschappers voor het eerst gelukt om op industriële schaal hittebestendige wegwerpbekertjes van bioplastic te maken.

biobeker.jpg
Dat maakte Karin Molenveld (Food & Biobased Research) gisteren bekend tijdens een symposium over Biobased Performance Materials dat in Wageningen werd gehouden.
Wegwerpbekertjes voor koffie worden nu nog van aardolie gemaakt, want het bioplastic polymelkzuur (PLA) kon tot heden niet tegen de hete koffie. PLA wordt normaal gesproken zacht bij temperaturen boven 60 graden Celsius. Een methode om PLA hittebestendiger te maken was al bekend, maar kon tot nog toe alleen in een lab uitgevoerd worden.
Juiste mix
De truuk is om plastics van links- en rechtsdraaiend melkzuur onder specifieke omstandigheden en in de goede verhouding samen te brengen. Christiaan Bolck (Food & Biobased Research) en collega's hebben nu de juiste mix gevonden voor toepassing op een commerciĆ«le productielijn van bekertjes in een fabriek in Duitsland. Ze hebben de installatie zo afgesteld en ingericht dat er op commerciĆ«le schaal en bij hoge productiesnelheden hittebestendige bekertjes van polymelkzuur geproduceerd kunnen worden. De opdrachtgever, die zichzelf nog niet bekend wil maken, gaat de bekertjes in productie nemen.
Audi
Het symposium trok 150 mensen uit vooral de maakindustrie en wetenschap. Het ging om ontwikkelingen in biokunststoffen die kunnen wedijveren met kunststof gemaakt uit aardolie, en bovendien nog een extra eigenschap hebben. 'Het is juist die extra eigenschap die de markt vaak in gang zet', zegt Bolck die ook directeur is van het Biobased Performance Materials programma. Voor autofabrikant Audi zijn biokunststoffen bijvoorbeeld niet alleen interessant omdat ze biobased zijn, maar ook omdat ze lichter zijn dan gangbare kunststof. Een vertegenwoordiger van Audi zei tijdens het symposium dat Audi meer in gaat zetten op gebruik van bioplastic, in de toekomst ook voor de carrosserie.