Nieuws - 20 oktober 2010

Normale verdeling

Toen ik mijzelf aanmeldde voor Ecological Methods I had ik me voorbereid op hele andere drama's.

Als na├»eve, net afgestudeerde hbo'er zag ik mezelf al stuntelen met ingewikkelde statistische formules. In mijn dromen zat ik met betraande ogen in een enorme collegezaal. Eenzaam kijkend naar alle andere studenten die in die begrijpend meeknikken op het monotone ritme van een docent. En ondertussen voor mij totaal onbegrijpelijke aantekeningen aan hun schrijfblok toevertrouwen.     
De werkelijkheid van het vak is anders. Mijn docenten zijn prima te volgen en tussendoor maken ze grapjes waar ik ook echt om moet lachen. En haha, zelfs tijdens mijn eerste twee deeltentamens snapte ik het allemaal nog prima. Nee, tot vorige week verwachtte ik ├╝berhaupt geen probleem. Tot vorige week. Al in de eerste minuut van 'het in een klein projectgroepje toepassen van de kennis' ging het mis.
Het is mijn projectgenote. Ze kijkt te lief, ze praat te lief, ze lacht te lief. Ineens ben ik weerloos gefocust op blonde haarlokken en zachte ogen, in plaats van op eindeloze datasets. Zelfs in Excel      - een programma dat ik normaal gesproken beter begrijp dan mijn medemens - gooi ik de eenvoudigste formules door elkaar. Echt, mijn werkresultaat is waardeloos. Als een kip zonder kop smijt ik mijn data door het statistiekpakket SPSS. Te pas en te onpas check ik voor een normale verdeling. Of het resultaat van mijn werk significant is of niet interesseert me niet eens meer. Als er na mijn opmerking maar een glimlach op haar gezicht verschijnt.
Echt, het is een drama. Ik voer statistische toetsen uit waar ik nog nooit van heb gehoord. Analyses die, gezien de grote hoeveelheid errors op mijn scherm, waarschijnlijk ook nooit echt voor deze materie bedoeld waren. Voor de vorm produceer ik nog wat boxplots, ondertussen vluchtig omkijkend of ze nu nog steeds zo vriendelijk kijkt.
Dankzij mijn geklungel zitten we tot diep in de middag samen achter de computer. Als we na half zes de trap aflopen, zeg ik hakkelend: 'Ik vond het best gezellig.' 'Ja', antwoordt ze gapend. 'Nou, ik vond het ook wel best.'