Nieuws - 12 oktober 2009

Nobel

Volgens een onderzoek van toonaangevend blog mashable.com snapt 69% van de twittergebruikers het niet. Waar heeft baas van de wereld Obama de Nobelprijs voor de vrede aan verdiend?

 
Een vijfde van het totaal vindt dat de man überhaupt nog niets heeft gedaan.Den Norske Nobelkomite denkt daar anders over. Hij verdient de prijs vanwege zijn 'buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken.' Ze hechten speciale waarde aan zijn visie van en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens.
Over deze prijs wordt gezegd dat het meer een politieke keus is, een uiting van de tijdsgeest. Het reeds bewerkstelligd hebben van vrede lijkt dus geen criterium. Dat werd eerder pijnlijk duidelijk toen Henry Kissinger de prijs won, verantwoordelijk voor 800.000 burgerslachtoffers bij bombardementen in Cambodja, en Yasser Arafat, verantwoordelijk voor terroristische aanslagen op burgers. Vooraanstaand vredesactivist Mahatma Gandhi was tot vijfmaal toe genomineerd maar heeft de prijs nooit gewonnen.
Het comité slaat ditmaal de plank niet zo hard mis als toen, maar de uitreiking aan Obama is op zijn minst voorbarig te noemen met tien maanden 'bijdragen aan een nieuw politiek klimaat'. Overigens geeft hij het bijna een miljoen euro's bedragende prijzengeld weg aan een nog nader te bepalen goed doel. Nobel van hem. /Tom Rijntjes
Tom is de nieuwe blogger van resource.wur.nl. Hij is 18, tweedejaars Toegepaste Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit. In zijn blog gaat hij in op de actualiteit.