Nieuws - 13 september 2012

Nieuwe Terstall

Wat? Deal, de nieuwe film van Eddy Terstall
Waar? Heerenstraattheater Wageningen/CineMec Ede
Wanneer? Vanaf 13 september

28-cult-0703.jpg

'Wat zou jij betalen voor mij, gewoon één keertje,' vraagt barmeisje Sara (Roberta Petzoldt) plagerig aan stamgast Midas (Teun Kuilboer). Geschokt en ietwat verlegen draait hij op zijn kruk. Toch hij geeft antwoord: voor tweeduizend euro zou hij best met haar naar bed willen. 'Deal,' zegt Sara. Hoe gaan ze om met deze gênante  afspraak als ze elkaar ontnuchterd tegenkomen?
Met dit uitgangspunt start Eddy Terstalls (Simon, SEXtet) nieuwste film Deal. Zijn eerste creatie gemaakt in complete artistieke vrijheid. Terstall financierde voor het eerst een film namelijk via crowdfunding en sponsoring. De regisseur koos deze weg uit irritatie over langzame omroepen en subsidiegevers. Zo is het inmiddels vier jaar geleden dat hij zijn laatste film Vox Populi maakte.
Deal is in veel opzichten vintage Terstall. De hoofdrolspelers zijn jonge mensen en ze hebben het over relaties. De grote thema's uit zijn laatste films (euthanasie, populisme) laat hij achterwege. Het vuurwerk komt vooral van de acteurs die veel aan het woord zijn in langzaam gemonteerde gespreksscènes. En tot het laatst vraag je je af of de aftastende, plagerige hoofdpersonen echt in bed zullen belanden.
Volgens Terstall, en veel critici, is Deal misschien wel zijn beste. Ga dat zien dus bij het Heerenstraattheater of CineMec Ede.  RR