Nieuws - 25 september 2008

Nieuwe oerknal

Komkommertijd vierde hoogtij in de afgelopen maanden, zeker wat betreft het nieuws van Wageningen UR. Dit had natuurlijk te maken met de zomervakantie, maar zeker ook met het op zijn gat liggen van ons aller Resource. Nieuws moet er niet alleen zijn, maar het moet ook worden gecommuniceerd. Anders heb je twee keer niks.

Toch sijpelde er zo nu en dan zowaar een Wagenings nieuwtje door. Van de tien meest verdienende universitaire topbestuurders zijn er drie aan het werk voor ons. Wauw! En dan ook nog een bericht over de klimaatsverandering: in het verleden zijn perioden met een relatief stabiel klimaat vaak afgebroken door een scherpe overgang naar een ander klimaat. Volgens Wageningen Universiteit ligt de verklaring in het bestaan van kantelpunten, waar veranderingen zichzelf opeens gaan versterken.
Typisch ‘Wagenings’ wel. Voorbeelden hoef je niet ver te zoeken. Effe een klein veranderinkie doorvoeren bij het samenstellen van de Resource, en de hele bliksemse boel kantelt in no time in een gigantisch zwart gat. En op le moment suprême komt de lang verwachte nieuwe oerknal van ons heelal. Resource explodeert, overtreft ruimschoots de vuurwerkshow bij de afsluitingsceremonie van de Olympische Spelen in China en wij kunnen, lekker pùh, als klap op de vuurpijl de tong uitsteken naar de Europese deeltjesversneller in Genève: Wageningen wint ’the Big Bang battle’!
Na alle vuur, ontreddering en de tranen volgt een indrukwekend lange stille implosie. En ziedaar, op een doordeweekse nazomerdag eind september, is Resource terug in de postvakjes op aarde. Alsof er geen komkommertijd, kantelpunt en een nieuwe oerknal geweest zijn. Veranderen doe je zo!
En dat mag ook wat kosten, zo’n nieuwe verandering, qua topbestuurstijd en zo. Natuurlijk vlieg je dan met een driedubbele salto mortale door de Balkenendenorm. Maar dan knalt het ook, man. Wauw!