Nieuws - 1 januari 1970

Nieuwe methode geeft zekerheid over voedselallergie

,,Niet alle mensen die denken dat ze lijden aan voedselallergie hebben het’’, zegt ir Amber Ronteltap, aio bij de leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag. ,,Ze kunnen ook verkeerd reageren op een voedingsmiddel. Ze zijn bijvoorbeeld een keer ziek geworden toen ze pinda’s aten en worden sindsdien niet goed als ze pinda’s proeven. Maar dat is geen allergie.’’ Ronteltap ontwikkelde een methode die objectief aantoont of iemand nu allergisch is of niet.

Volgende maand verschijnt Ronteltaps artikel. Eindelijk. Toen ze het opstuurde naar Allergy was het nog 2002 en studeerde ze bij Humane Voeding. ,,Ik ben natuurlijk blij dat het verschijnt, maar het is zonde dat het zo lang heeft geduurd’’, zegt ze. ,,Er is veel over voedselallergie te doen. Steeds meer mensen krijgen het.’’
Als allergologen willen weten of patiënten werkelijk allergisch zijn, vermengen ze de allergene producten met voedingsmiddelen als pap en geven die vervolgens aan vermoede allergiepatiënten. ,,Daarbij is nooit onderzocht of de patiënten toch niet de allergene stoffen op de één of andere manier kunnen waarnemen’, zegt Ronteltap. ,,Daarom hebben wij dat gedaan.’’
Ronteltap mengde verschillende hoeveelheden meel van pinda’s met aardappelpuree en meel van hazelnoten met havermoutpap, en gaf de levensmiddelen vervolgens aan een niet-allergisch consumentenpanel. Het panel merkte de pinda’s niet op, maar de hazelnoten wel.
,,De smaak van hazelnoten was het probleem niet’’, zegt Ronteltap. ,,Het waren de vliesjes die om de hazelnoten zaten waardoor het panel de hazelnoten opmerkte.’’ Die kun je verwijderen door de noten eerst te verhitten, maar daardoor verliezen de hazelnoten ook hun allergene werking.
Ronteltap ontwikkelde haar methode in samenwerking met het Utrechtse ziekenhuis UMC. Daar gebruiken allergologen de methode inmiddels. | W.K.