Nieuws - 1 januari 1970

Nieuwe hoogleraar gaat immunofoods maken

De nieuwste hoogleraar van Wageningen Universiteit gaat een nieuw soort functional foods ontwikkelen die allergie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn moeten bestrijden. In zijn inaugurele rede vertelt prof. Harry Wichers op donderdag 6 oktober dat Wageningen UR al behoorlijk ver is met de ontwikkeling van immunofoods.

De voedingsmiddelen die Wichers, verbonden aan onderzoeksinstituut A&F, op het oog heeft, beïnvloeden het immuunsysteem. In eerdere studies liet Wichers zien hoe bestanddelen van voeding allergische reacties bij proefdieren verzachten. Extracten van eetbare paddenstoelen zorgden ervoor dat muizen met een pinda-allergie geen reactie op pinda’s meer vertoonden.
Bij allergie is het immuunsysteem uit balans, wil een populaire theorie. Immuuncellen die het lichaam antilichamen laten aanmaken overvleugelen een ander type immuuncel, dat geïnfecteerde cellen uit de weg ruimt. Verbindingen in de paddenstoelen trekken die balans weer recht. Het gaat daarbij onder meer om suikerverbindingen in de celwanden van paddenstoelen, de bèta-glucanen. Een bekende is lentinan, een stofje uit shiitake, dat in Japan en Korea als geneesmiddel is geregistreerd. Een andere groep werkzame stoffen is die van immunomodulerende eiwitten.
Wichers en zijn collega’s van het Wageningse Allergieconsortium hebben al een reeks verbindingen uit paddenstoelen op het oog, waarvan ze denken dat die inwerken op het immuunsysteem. De verbindingen werken in op de cellen die het immuunsysteem vertellen wanneer het in actie moet komen, op het evenwicht tussen de twee typen immuuncellen en op de aanmaak van antilichamen.
De verbindingen zouden niet alleen allergieën kunnen bestrijden, maar ook aandoeningen waarbij het immuunsysteem per abuis het eigen lichaam aanvalt. Daarbij overvleugelen de immuuncellen die verdachte cellen opruimen de immuuncellen die gespecialiseerd zijn in de aanmaak van antilichamen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij aandoeningen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Een partner van Wichers, het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem, onderzoekt of de gevonden verbindingen inderdaad colitis kunnen bestrijden. ‘De resultaten zijn zo veelbelovend dat we al ruzie aan het maken zijn over de patentrechten’, merkt Wichers tevreden op.
De hoogleraar waarschuwt echter voor te hoge verwachtingen. Interventiestudies moeten de resultaten nog valideren, het is nog onduidelijk of het lichaam de stoffen wel opneemt en of de consument wel geïnteresseerd is in immunofoods. Bovendien, beklemtoont Wichers, is er toxicologisch onderzoek nodig. ‘Niet ieder stofje, al ben je er nog zo enthousiast over, is veilig. Toxiciteit is slechts een kwestie van dosering.’ / WK