Nieuws - 30 augustus 2013

Nieuwe hangplek hartje campus

tekst:
Roelof Kleis

In het hart van de campus staat een nieuwe eikenhouten bank in de vorm van een vraagteken. Een cadeautje van de hooglerarenclub WUgenoten.

De WUgenoten bestaan een halve eeuw. Een mooi moment om de eveneens jarige universiteit (95) een cadeau aan te bieden, licht voorzitter Pim Brascamp toe. Het werd dus een bank. Een sober maar stijlvolle bank in de vorm van een vraagteken.  Of een grote S, het is maar net wat je er in wilt zien. Brascamp: ‘De S verwijst naar studenten en staf. Maar het is ook een vraagteken als symbool voor de wetenschap die nooit alle antwoorden heeft. Bovendien kun je er ook een 5 in zien, als verwijzing naar ons 50-jarig bestaan.’

Tussen hoge gebouwen in, dus er is altijd wind genoeg voor een frisse neus
Martin Kropff

Over het bankje is dus nagedacht. Het uiteindelijke ontwerp is naar een idee van Adriaan van Haaften (Landschapsarchitectuur). Daar gingen overigens volgens Brascamp wel zes ontwerpen aan vooraf die allemaal het budget te boven gingen. De bank werd gemaakt door meubelmaker Gerrit Crum uit Renkum en bestaat uit zeven lossen zitelementen die vervolgens aan elkaar zijn gelijmd. Voor de fijnproevers: het hout is Europees eiken met FSC-keurmerk. De bank zit in beton vastgeketend en is hufterproof.

bankjeWUgenoten2.JPG

De plek van de bank is strategisch gekozen: precies tussen Forum, Orion en Atlas in. ‘Tussen hoge gebouwen in, dus er is altijd wind genoeg voor een frisse neus’, grapt rector magnificus Martin Kropff. Hij is ervan overtuigd dat het een mooie hangplek gaat worden voor studenten en medewerkers. ‘En vanuit mijn kamer in Atlas kan ik dat mooi in de gaten houden.’ Kropff zegde de aanwezige studentenraad toe dat ze op de bank gaan vergaderen, zodra er een moeilijk onderwerp komt waar een frisse neus mogelijk uitkomst biedt.

WUgenoten is de club voor hoogleraren en telt 275 leden. Tweederde van de Wageningse gewone hoogleraren is lid. Het is de enige club in haar soort waar ook echtgenoten lid mogen zijn. Op dit moment zijn 112 partners lid. Sterker nog, van oorsprong was het een club voor de partners. Het theekransje werd het groepje spottend genoemd. Sinds 1992 (de opheffing van de Senaat) konden ook hoogleraren toetreden