Nieuws - 8 januari 2014

Nieuwe club voor studentenbelangen

tekst:
Linda van der Nat

Er komt mogelijk een opvolger voor de Wageningse studentenvakbond. Een groepje enthousiastelingen, onder leiding van bachelorstudente Emma Diederiks, is bezig met de oprichting van een studentenbelangenorganisatie.

Emma greep in mei vorig jaar net naast een raadszetel in de studentenraad. Maar het studentenpolitieke vuur doofde niet, vertelt ze. ‘Je krijgt in de aanloop naar de verkiezingen een idee van wat zich er allemaal binnen de universiteit afspeelt. Ik zag dat er ook veel zaken zijn die de studentenraad niet op kan pakken. Sinds WSO en daarna Pulse ter ziele gingen, is er in Wageningen geen organisatie meer die voor studenten opkomt als het gaat om niet-universitaire zaken. Ik heb rondgevraagd in mijn omgeving en het blijkt dat daar wel behoefte aan is.’

Emma, die lid is van studentenvereniging SSR-W, wist al snel een groep gelijkgestemden om zich heen te vormen en inmiddels is er ook contact gelegd met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en oud-WSO-leden. De komende tijd zetten ze samen de grootste knelpunten op een rijtje, zoals het tekort aan studentenhuisvesting, het magere contact met de gemeente en het gebrek aan een Wagenings loket voor rechtsbijstand.

Aan het eind van de zomer moet er een plan liggen. Emma: ‘Als werktitel is vooralsnog gekozen voor Studentenbelangen Wageningen. We weten nog niet of we onder de noemer ‘vakbond’ willen vallen. Daar hangt toch een bepaald imago omheen, van linkse studenten die overal tegenaan schoppen en slecht contact hebben met studentenverenigingen. Wij hebben juist goed contact met de studentenverenigingen, omdat studenten uit de werkgroep bij SSR-W zitten, een bestuur hebben gedaan voor de studievereniging of bij Aiesec actief waren.’ Emma benadrukt dat de belangenorganisatie voor alle studenten in Wageningen is, dus ook voor studenten van Van Hall Larenstein en Stoas.

Studenten met goede ideeën of interesse in actieve deelname kunnen zich melden via het mailadres studentenbelangenwageningen@gmail.com.