Nieuws - 1 januari 1970

Nieuwe camera ziet rijpe tomaten

Dankzij een nieuwe camera heeft promovendus ing. Gerrit Polder een systeem kunnen ontwerpen dat rijpe tomaten scheidt van onrijpe, of graankorrels die zijn besmet met een schimmel scheidt van graankorrels die niet zijn besmet.

‘Er zijn al van dit soort systemen, maar die kijken alleen naar de kleur’, verklaart Polder. ‘Ze werken met camera’s die niet wezenlijk anders zijn dan het menselijk oog. Die zijn gevoelig voor de drie basiskleuren rood, groen en blauw. Mijn nieuwe systeem gebruikt een cameratype dat driehonderd basiskleuren meet.’
De oude kleurencamera’s zien bijvoorbeeld alleen de kleur van de tomaat, maar de nieuwe spectraalcamera’s die Polder gebruikte, kunnen zien hoeveel van het cholorofiel, dat onrijpe tomaten groen kleurt, in het rijpingsproces is omgezet tot vijf carotenen. Carotenen als lycopeen en bètacaroteen zijn belangrijk voor de gezondheidswaarde van de tomaat, maar ook voor de smaak en geur.
Het door Polder ontwikkelde systeem heeft nog een ander voordeel. Hij kan de hele tomaat of graankorrel aftasten. ‘Daardoor kunnen we graankorrels controleren op schimmels als Fusarium’, zegt Polder. ‘Bij de oude methode was de kans groot dat de sensor de aangetaste plekjes niet zag.’ Het systeem zou de biologische landbouw moeten voorzien van schimmelvrij zaaigoed. Omdat in de biologische landbouw bestrijdingsmiddelen niet mogen heeft de sector daar behoefte aan.
‘Het nadeel van de methode is dat het scheidingsproces traag verloopt’, zegt Polder. ‘De opstelling die wij nu hebben, scheidt enkele tomaten per minuut. De potentiële gebruikers hebben behoefte aan machines die tientallen tomaten per seconde kunnen verwerken.’ De machine-industrie zal zelf het voortouw moeten nemen in de verdere ontwikkeling van de technologie. / WK

Polder werkt bij Plant Research International. Hij promoveert op 28 oktober in Delft.