Nieuws - 1 november 2016

Nieuw observatorium voor klimaatonderzoek voorgesteld

tekst:
Albert Sikkema

Bert Holtslag, hoogleraar Meteorologie en Luchtkwaliteit, wil samen met onderzoekers uit Delft en Utrecht en van KNMI, TNO en ECN het Ruisdael Observatory oprichten voor nauwgezet klimaatonderzoek. Het plan is een van de grote onderzoeksfaciliteiten voor belangrijk toekomstig onderzoek die zijn genomineerd door de KNAW.

<foto: nieuwe weerradar van de TU Delft>

Het Ruisdael Observatory is een hulpmiddel voor de overheid om goed in te spelen op de klimaatverandering. Om goede maatregelen op korte termijn te kunnen nemen, moet het weerbericht verbeteren, schrijven de initiatiefnemers. Met name de effecten van extreem weer op lokaal en regionaal niveau moeten beter worden voorspeld, zodat we tijdig maatregelen kunnen nemen. Goede voorspellingen worden echter belemmerd door onvoldoende inzicht in de krachten en processen in het klimaatsysteem. Het observatorium moet die beperkingen oplossen en 3D-weerberichten gaan maken met een nauwkeurigheid of resolutie van 1 kilometer.

Het Ruisdael Observatory is een van de dertien onderzoeksfaciliteiten die zijn geselecteerd door de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, KNAW. Die nodigde wetenschappers uit om ‘droomprojecten’ te bedenken en daarbij aan te geven welke nieuwe onderzoeksfaciliteiten in de toekomst nodig zijn.

Naar het klimaatobservatorium selecteerde de KNAW onder meer een multifunctioneel onderzoekplatform voor oceaanonderzoek,  een infrastructuur voor digitale tekstanalyse, een programma voor video-analyses en een faciliteit voor het meten van zwaartekrachtgolven. Alle projecten maken gebruik van big data en kunnen in potentie leiden tot wetenschappelijke doorbraken, meent de Akademie. De faciliteiten moeten, als het aan de KNAW ligt, in 2025 zijn gerealiseerd. Het is onduidelijk wie de 'droomprojecten' gaat financieren.