Nieuws - 8 februari 2007

Nieuw kabinet besluit over stufi

De aanpassingen in de studiefinanciering zijn een zaak van het volgende kabinet. De Tweede Kamer maakt een uitzondering voor de wereldwijd meeneembare studiebeurs, maar neemt geen besluit over de aangekondigde rentestijging.

Dat is het resultaat van een procedurevergadering die 1 februari werd gehouden. De verhoging van de rente op de studieschuld zorgde vorige week voor opschudding. Die bleek in januari al met een procentpunt omhoog te zijn gegaan. In september zou daar volgens demissionair staatssecretaris Bruins nog eens 0,2 procent bij komen, mede omdat de verruimde leenmogelijkheden het rijk jaarlijks 35 miljoen euro meer kosten. Een kamermeerderheid vindt dat Bruins te ver vooruit denkt en de feitelijke uitwerking aan zijn opvolger moet laten.
Het is nog niet duidelijk of de Tweede Kamer van de rentestijging af wil. Volgens CDA-kamerlid Cisca Joldersma staat de gemaakte afspraak daar los van. ‘De verruiming van de studiefinanciering maakt onderdeel uit van de conceptwet hoger onderwijs en is dus min of meer gekoppeld aan de leerrechten. Omdat invoering daarvan is uitgesteld tot 2008 is het vreemd om de studiefinanciering nu al via een spoedprocedure aan te passen, ook omdat er op korte termijn een ander kabinet zit.’