Nieuws - 10 september 2014

Niet-alledaagse vakken meest populair

tekst:
Karst Oosterhuis

De vakken Intuitive Intelligence, Fieldcourse Flora and Fauna, en Plant, Vegetation and Sytems Ecology zijn de grote winnaars van de Excellent Academy Prize 2014. Dat maakte rector magnificus Martin Kropff deze middag bekend bij de prijsuitreiking in Impulse.

De drie vakken scoorden in de door studenten ingevulde onderwijsevaluaties in het collegejaar 2012/2013 het allerbeste. In totaal dertig vakken, verdeeld over drie categorieën, werden beloond met een prijs: een zwartgekleurd beeldje van een net ontkiemde plant. Drie grotere exemplaren waren gereserveerd voor de categoriewinnaars. Daarnaast ontvangen de leerstoelgroepen van de winnende vakken elk 1000 euro om in het vak te investeren. De deelnemende vakken moesten aan twee voorwaarden voldoen: tenminste  20 procent van de studenten vulde de vakevaluatie in, met een minimum van tien studenten.

Opvallend aan de categoriewinnaars is dat het bepaald niet om alledaagse vakken gaat. In de categorie basic and intermediate courses komt het vak Fieldcourse Flora and Fauna van Lars Chatrou als beste uit de bus, een vak dat bestaat uit een veldexcursie naar de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk. Ondanks de zonnige bestemming is het hard werken geblazen, benadrukt Kropff: ‘het is zeker geen vakantie’. Het onderwijs bij de winnaar van de categorie advanced courses beperkt zich ook niet tot de collegebanken. Onderdeel van dit vak – Plant, Vegetation and Systems Ecology – is een excursie naar Terschelling. Studenten prijzen docent Juul Limpens als de ‘sociale en wetenschappelijke motor achter het vak’.

‘Superleuk’ vindt Marjan Wink de overwinning van haar vak Intuitive Intelligence in de categorie free choice and special chair, maar ze blijft er bescheiden onder: ‘voor een basisvak is het veel moeilijker om zo’n goede beoordeling te krijgen’. Het vak, dat erom draait beter gebruik te leren maken van je intuïtie, werd door studenten beoordeeld als ‘flink anders dan andere vakken’. Wink hoopt dat haar leerstoelgroep ECS het gewonnen bedrag gaat gebruiken om haar vak nog beter te maken.

foto boven: Martin Mulder


studentenchatrou.jpg