Nieuws - 25 juni 2009

NIER TE KOOP

Saut Immanuel Budiarto gaat ongetwijfeld aangehaald worden door ouders van luie pubers en soggende studenten. ‘Wees blij dat je kunt studeren, in Indonesië verkopen ze hun nieren ervoor.’
Budiarto is een Indonesische student die deze maand op YouTube zijn nier aanbood. Voor 22.000 euro, met dat bedrag kan hij hier studeren.
Zijn oproep is naïef en amateuristisch. De nierdonor leest in het filmpje van papier en de intonatie deugt niet. Hij vraagt Barack Obama en Oprah Winfrey om zijn Wageningse studie te financieren. Na 4.21 minuten zwiept de camera naar zijn diploma’s. Het beeld is onscherp en een kwartslag gedraaid. Als kijker moet je dus anderhalve minuut je hoofd scheef houden. Of je beeldscherm.
Zo’n filmpje doet natuurlijk direct denken aan die puike show van BNN. Maar deze man meent het. We hebben Saut Immanuel Budiarto opgezocht en hij weet precies wat hij wil. Aan een Indonesische universiteit is hij afgestudeerd in de mariene wetenschappen en in Wageningen wil hij een master Aquacultuur en visserij doen. Hij heeft hier al toelatingsexamen gedaan, zijn niveau bleek voldoende. De nierdonor heeft een tiental fondsen aangeschreven, maar zijn cijfers blijken te laag voor een beurs.
Je moet toch wel heel graag willen studeren als je bereid bent je nier ervoor te verkopen. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar, ook naar Indonesische maatstaven. En voor zover het wel voorstelbaar is, is het beangstigend.
Hopelijk vindt Budiarto nog een gezondere manier voor de financiering, of neemt hij genoegen met een goedkopere universiteit.
Dat hij per se aan Wageningen Universiteit wil studeren, ligt overigens niet – alleen – aan de kwaliteit van het onderwijs hier. Saut heeft al drie jaar een vriendin. En zij studeert in Wageningen.