Nieuws - 30 mei 2002

Nestplaatsen lokken solitaire bijen

Nestplaatsen lokken solitaire bijen

Wie in zijn tuin geen bijenkast wil plaatsen en toch de bloemen wil bestuiven, kan nestblokken ophangen voor solitaire bijen en andere insecten. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Hilvarenbeek deed er onderzoek naar in boomgaarden. Ook tuinliefhebbers kunnen ervan profiteren.

Fruittelers spreken vaak met imkers af dat zij hun nestkasten met honingbijen in het voorjaar in de boomgaard zetten. De bijenvolken zorgen voor bestuiving van de appel- en perenbloesem. Maar van nature zijn er ook bijen aanwezig in de boomgaard, en ook zij dragen bij aan de bestuiving. Het zijn vooral bijen die niet in groepsverband leven, maar ieder voor zich een nest hebben. Om deze solitaire bijen te lokken, is het aanbieden van nestgelegenheid handig.

Het praktijkonderzoek heeft vooral gekeken naar de Osmia rupha, de rode metselbij. Deze soort vliegt uit in de tijd dat de fruitbomen bloeien. De metselbij is een effici?ntere bestuiver dan de honingbij; hij bezoekt meer bloemen per minuut. Zijn vliegbereik is echter klein. Hij komt niet verder dan een paar honderd meter, terwijl de honingbij tot 3 kilometer vliegt.

De rode metselbij - de naam zegt het al - komt veel voor in oude muren, waar hij een nest metselt. In de gecultiveerde boomgaarden van tegenwoordig vinden de insecten weinig geschikte nestplekken. In houtblokken met boorgaten van 4 tot 8 millimeter doorsnee en 10 centimeter diep voelen ze zich thuis. "Die nestblokken kun je ook in je achtertuin ophangen", zegt Christ Smeekens van het praktijkonderzoek. "Er zijn ook imkers die het doen. Gewoon omdat zij het leuk vinden om te zien hoe deze bijen leven." | M.Hg